Sfinxul din Munţii Bucegi este una dintre minunile României. Situată la altitudinea de peste 2.200 de metri, celebra stâncă despre care se presupune că s-a format datorită eroziunii eoliene, este un adevărat colos ce a stârnit o multitudine de controverse de-a lungul timpului. Sfinxul din Munţii Bucegi a fost realizat de oameni sau de natură?
Sfinxul din Munţii Bucegi este format dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat astăzi forma pe care o știm cu toții. Unii dintre cercetători sunt de părere că Sfinxul și Babele nu sunt monumente naturale și ar fi fost făcute de mâna omului.
Argumentul suprem este acela că Sfinxul din Munţii Bucegi are aproximativ aceeaşi înălţime ca Sfinxul din Egipt (8 metri în înălţime). Unii oameni de știință sunt de părere că Sfinxul reprezintă o zeitate al unei vechi civilizații sau chiar a dacilor. Cele mai fantaziste teorii susțin că Sfinxul este de origine extraterestră.
Statuia lui Decebal este mai înaltă decât Statuia Libertății?
Între anii 1966-1968, arhitectul peruan Daniel Ruzo, observase că Sfinxul seamănă cu chipul principal dintr-un ansamblu sculptat într-o stâncă de pe podișul Marcahuasi, din Peru, numit „Monumentul Omenirii”.
„Sfinxul nu reprezintă doar un singur chip, fiind înconjurat de altele, dar din rase diferite, precum și de capul unui câine, care are rol de străjer al unei comori aflată într-o peșteră a tezaurului în apropierea Omului”, explica Daniel Ruzo.
Formațiunea se numește astfel datorită asemănării cu „fratele” din Giza, Egipt. Prima denumire oficialǎ, ca și Sfinxul din Bucegi, dateazǎ din anul 1935 într-un articol al publicației de profil a vremurilor respective ce purta numele de Buletin Alpin.
Sfinxul este, de fapt, un personaj malefic din mitologia greacă care stătea la marginea drumurilor și le cerea trecătorilor să dezlege o enigmă sau o ghicitoare, ucigându-i pe cei care nu știau răspunsul.
De ce este București capitala României?