Sindromul Ierusalim. Ce este și cum se manifestă?

07.11.2022
Sindromul Ierusalim. Ce este și cum se manifestă?

Ierusalim este un oraș în care anual, milioane de pelerini vin să cunoască istoria creștinătății. Aici, acum două mii de ani Mântuitorul Iisus Hristos a propovăduit cuvântul Lui Dumnezeu, apoi a murit răstignit, pentru a învia la 3 zile după deces. Încărcătura istorică și religioasă a locului influențează mintea turiștilor, făcându-i să interpreteze diferite pasaje biblice. Ce este sindromul Ierusalim și cum se manifestă?

Cine suferă de sindromul Ierusalim?

Ierusalim

În fiecare an, aproximativ 200 de oameni sunt diagnosticați cu un sindrom care afectează psihicul. Acesta se numește sindromul Ierusalim și se manifestă prin impulsuri puternice care redau oamenilor ideea că sunt personaje consacrate din Biblie. Numeroși indivizi de-a lungul anilor s-au crezut că sunt încarnări a Mariei Magdalena, Sfântul Petru sau chiar Iisus Hristos.

Acesta nu este inclus oficial în Manual de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale dar este cercetat intens de către oamenii de știință și doctori psihiatri. Sindromul afectează cel mai des persoanele de sex masculin, crescuți în familiile stricte protestante. Totuși, cercetătorii au realizat o subdiviziune a tipurilor de cazuri:

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri îl prezintă pe Michael Rohan, un turist ajuns în anul 1969 în oraș, unde a încercat să incendieze o moschee situată pe Muntele Templului.

Cum se manifestă și care este tratamentul sindromului?

Simptomele sindromului sunt similare cu episoadele de anxietate și o stare continuă de nervozitate. Impactul religios poate influența mintea umană care poate duce la o stare de delir. Persoanele care au un caracter introvertit sunt adesea afectate. Alte simptome cunoscute de către specialiști sunt:

Deși anumite episoade psihice pot afecta mintea umană pentru tot parcursul vieții, sindromul Ierusalim se bucură de manifestare doar în momentul în care individul se află în acest oraș. Odată ce persoanele sunt internate într-un centru specializat pentru câteva săptămâni, manifestările devin rare, diminuându-se până când dispar definitiv.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot