Sintagma MIERE de ALBINE este pleonasm?

27.09.2022
Sintagma MIERE de ALBINE este pleonasm?

Limba română are tot felul de reguli de gramatică pentru a se realiza o comunicare corectă. Pleonasmul este una dintre cele mai întâlnite greșeli din vorbirea curentă. De-a lungul timpului, în limbajul comun s-au perpetuat tot felul de greșeli de exprimare, multe dintre ele fiind folosite și în prezent. Printre acestea se găsește și sintagma „miere de albine”.

Este corect să spui miere de albine?

Ei bine, nu este corect să spui „miere de albine„, ci simplu „miere”. De ce? Simplu, pentru că mierea este un produs realizat doar de către albine. Așadar, sintagma „miere de albine” este un pleonasm, clar, și, cu toate acestea, lumea o folosește fără să se gândească că forma nu este tocmai corectă.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, un pleonasm este o „eroare de exprimare constând în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, propoziții etc. care repetă în mod inutil aceeași idee”. Conform acestei definiții, este clar că „mierea de albine” este un pleonasm, însă sintagma a fost atât de des folosită încât a devenit oarecum acceptată.

Din păcate, pleonasmul se găsește tot mai des în limba română, fiind un fenomen de redundanță. Specialiștii în lingvistică consideră că pleonasmul  este o greșeală de logică. Ba mai mult, se presupune că eroarea a fost comisă din ignoranță, grabă sau neglijență.

Ce este mierea?

Mierea este un produs apicol care se obține prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine, depozitat ulterior în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populației din stup, se arată pe site-ul Wikipedia.org.

Cercetătorii au analizat acest produs natural și au descoperit că are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman. Potrivit studiilor, mierea este bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, iar efectele ei sunt antiinflamatoare, antibacteriene și imunostimulatoare. Pe piață sunt mai multe tipuri de miere, iar printre cele mai cunoscute sunt: mierea de salcâm, de tei, de rapiță, de floarea-soarelui sau polifloră.

În Europa trăiesc aproximativ 2.000 de specii sălbatice de albine. Albina vestică domesticită este cea mai cunoscută dintre specii.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot