Sistemul VAR. Ce înseamnă VAR la fotbal?
VAR. Campionatul Mondial din Rusia a adus noi schimbări în ceea ce privește arbitrajul. Astfel, pentru prima dată la un turneu final, a apărut VAR sau arbitrajul asistat video. Shtiu.ro îți explică ce este și cum funcționează acest sistem.
Ce este VAR?
VAR (Video Assistent Referee) este o tehnologie care permite ca asistentul video (echipă este, de fapt, formată dintr-un arbitru asistent video şi trei adjuncţi) să-l alerteze pe arbitrul de centru să elucideze și să remedieze posibile faze controversate sau faze judecate greșit. VAR se aplică în patru situații: decizie cu privire la un eventual penalty, decizie cu privire la o fază de gol, decizie cu privire la eventuale cartonașe roșii sau decizie cu privire la identificarea jucătorilor care participă la partidă.
Echipă formată din cei patru arbitri (toți cu ecuson FIFA) va fi ajutată de patru tehnicieni video. Aceștia din urmă sunt cei care vor opera aparatura şi vor contribui la selectarea celor mai bune unghiuri pentru analizarea fazelor litigioase.
La Campionatul Mondial din Rusia, analiza fazelor litigioase a fost efectuată într-un sediu central, situat la Moscova, pentru toate cele 64 de meciuri ale turneului final.
Cum funcționează VAR?
Cum funcționează, mai exact, această tehnologie revoluționară? Pe durata unui meci de fotbal, arbitrul de centru cere ajutorul VAR la o fază sau VAR recomandă unui arbitru de centru să vadă o anumită situație care a stârnit controverse. Meciul este oprit și centralul va descrie un dreptunghi în aer cu mâinile pentru a-și face cunoscută intenția că apelează la VAR. Ulterior, înregistrarea cu faza este urmărită de arbitrul asistent video, care îi comunică arbitrului de centru ce arată imaginile.
Următorul pas este fie ca arbitrul de centru să accepte informația primită, fie să revadă el însuși faza controversată pe un monitor plasat pe marginea terenului. La final, arbitrul de centru este cel care ia decizia finală.