Șoarecilor nu le place brânza. De unde a pornit mitul conform căruia rozătoarele iubesc cașcavalul?

08.02.2018
Șoarecilor nu le place brânza. De unde a pornit mitul conform căruia rozătoarele iubesc cașcavalul?

Toată lumea crede că șoriceii sunt înnebuniți după brânză. Fals! De fapt, șoarecilor nu le place brânza și consumă acest aliment doar dacă nu au alternativă. Totuși, de unde a pornit mitul acesta? Oare de la Jerry, personajul desenelor animate „Tom & Jerry”, producția Hanna Barbera?

La nivel teoretic, şoarecii sunt erbivori, astfel că mănâncă fructe şi cereale. Cu toate acestea, șoriceii, mai ales cei care trăiesc într-o casă, vor roade orice: de la cabluri, până la plastic și chiar brânză.

Conform cercetătorilor, șoriceii sunt atrași de mirosul alimentului numit brânză. Fie că este vorba despre brânză, cașcaval sau alte lactate, rozătoarele vor fi mereu curioase să stea în apropierea acestora. Nu întotdeauna, întrucât unele tipuri de brânză sunt destul de respingătoare pentru frații lui Jerry. Totodată, la mijloc este și o chestie de obișnuință. Brânza nu este un aliment cu care sunt învăţaţi, nefăcand parte din mâncarea lor de bază, și de aceea nu o consumă.

De unde a apărut mitul că șoarecii preferă brânză?

Ei bine, nimeni nu știe exact de unde a apărut acest mit. În urmă cu aproximativ 2000 de ani, în opera lui Seneca, a apărut faptul că șoarecilor le place brânza. Filozoful amintea că propoziția „șoarecilor le place brânza din capcană este un silogism”.

Care a fost primul, oul sau găina?

Totodată, cel mai probabil, în urmă cu sute de ani oamenii țineau brânza în camară laolaltă cu grânele. Acolo își făceau veacul șoriceii care, după ce terminau de ros la cereale, treceau la brânză. Dar, aceasta este doar o speculație.

E drept că la propagarea mitului a contribuit și personajul Jerry, șoricelul din desene animate înnebunit complet după cașcaval.

Soarece

Cercetătorii au dovedit că șoarecilor nu le place brânza

Cercetatorii britanici de la Universitatea Metropolitana din Manchester, Marea Britanie, au ajuns la concluzia că, în pofida credinței populare si a desenelor animate „Tom& Jerry”, șoarecilor nu le place deloc brânza. Potrivit unui studiu, șoarecii prefera alimentele cu un conținut ridicat de glucide, precum cerealele și fructele sau chiar ciocolata.

De ce superglue nu se lipește în interiorul tubului?

„Șoarecii nu au fost niciodată atrași de brânză sau de alt aliment asemănator. Ei răspund la miros, forma si gust, iar branza este un aliment pe care nu îl găsesc în mediul lor natural, motiv pentru care nici nu sunt interesați de ea”, a declarat unul dintre autorii studiului.

Ce este șoarecele?

Șoarecii sunt, conform wikipedia.ro, animale rozătoare din familia Muridae, din care fac parte circa 37 de specii dintre care unele trăiesc în pădure iar altele, ca șoarecele de casă, trăiesc în apropierea omului.

Cascaval

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot