Solidar sau solitar? Cum este corect?

10.08.2022
Solidar sau solitar? Cum este corect?

Limba română este plină de cuvinte care se aseamănă și care de multe ori sunt confundate când sunt folosite într-o conversație. Oamenii trebuie să fie atenți la ele, deoarece dacă sunt utilizate greșit pot da o impresie eronată. O singură literă dacă este schimbată poate da o altă semnificație cuvântului și întregii fraze.

Solidar sau solitar sunt două termene care sunt aproape identice și, cu toate acestea, foarte diferite. Trebuie precizat de la bun început că ambele cuvinte sunt corecte și au câte o semnificație proprie.

Ce înseamnă „solidar”?

Cuvântul „solidar” este adesea utilizat în limba română atunci când cineva vrea să arate că este de acord cu acțiunea cuiva și i-o susține.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române termenul „solidar” este definit astfel: „Legat (de cineva sau de ceva) printr-o responsabilitate și un interes comun; unit. 2. Care este legat prin construcție de altă piesă sau de alt obiect, formând împreună un tot unic”.

De exemplu: Sorin este solidar cu persoanele cu handicap, atunci când vine vorba de drepturile lor, care nu sunt respectate în România.

Ce înseamnă „solitar”?

Cuvântul „solitar” are o cu totul altă semnificație decât „solidar” și, ca atare, trebuie folosit în fraze cum se cuvine.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, „solitar” înseamnă „care se găsește singur; izolat, singuratic. 2. Diamant mare montat singur la o bijuterie (sau ieșind în evidență într-o montură dintr-un grup de pietre mai mici)”.

De exemplu: Daniel a ales să trăiască solitar, departe de lumea civilizată, la munte, însă într-o comuniune sinceră cu natura.

În concluzie, cu toate că „solidar” și „solitar” se aseamănă foarte mult, fiind o singură diferență de doar o literă, cei doi termeni au semnificații diferite și trebuie folosiți ca atare.

Curiozități despre limba română

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot