Solidar sau solitar? Cum este corect?

10.08.2022
Solidar sau solitar? Cum este corect?

Limba română este plină de cuvinte care se aseamănă și care de multe ori sunt confundate când sunt folosite într-o conversație. Oamenii trebuie să fie atenți la ele, deoarece dacă sunt utilizate greșit pot da o impresie eronată. O singură literă dacă este schimbată poate da o altă semnificație cuvântului și întregii fraze.

Solidar sau solitar sunt două termene care sunt aproape identice și, cu toate acestea, foarte diferite. Trebuie precizat de la bun început că ambele cuvinte sunt corecte și au câte o semnificație proprie.

Ce înseamnă „solidar”?

Cuvântul „solidar” este adesea utilizat în limba română atunci când cineva vrea să arate că este de acord cu acțiunea cuiva și i-o susține.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române termenul „solidar” este definit astfel: „Legat (de cineva sau de ceva) printr-o responsabilitate și un interes comun; unit. 2. Care este legat prin construcție de altă piesă sau de alt obiect, formând împreună un tot unic”.

De exemplu: Sorin este solidar cu persoanele cu handicap, atunci când vine vorba de drepturile lor, care nu sunt respectate în România.

Ce înseamnă „solitar”?

Cuvântul „solitar” are o cu totul altă semnificație decât „solidar” și, ca atare, trebuie folosit în fraze cum se cuvine.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, „solitar” înseamnă „care se găsește singur; izolat, singuratic. 2. Diamant mare montat singur la o bijuterie (sau ieșind în evidență într-o montură dintr-un grup de pietre mai mici)”.

De exemplu: Daniel a ales să trăiască solitar, departe de lumea civilizată, la munte, însă într-o comuniune sinceră cu natura.

În concluzie, cu toate că „solidar” și „solitar” se aseamănă foarte mult, fiind o singură diferență de doar o literă, cei doi termeni au semnificații diferite și trebuie folosiți ca atare.

Curiozități despre limba română

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot