Spaghete carbonara, rețetă originală! Cum se fac spaghetele carbonara?
Spaghete carbonara. Spaghetele sunt unele dintre cele mai populare mâncăruri la nivel mondial, iar cele carbonara sunt de-a dreptul delicioase. Ușor de preparat și foarte ușor de consumat. La fel de interesantă este denumirea acestui fel de mâncare.
În mod normal, denumirea italiană este „spaghetti alla carbonara”. Spaghete carbonara sau spaghetti alla carbonara sunt același lucru și mâncarea este un deliciu.
Rețete spaghete carbonara
- Ingrediente:
- 400 grame de spaghete
- 200 g costiță afumată
- 2 ouă
- 300 ml smântână
- 50 g parmezan ras
- 1 cățel usturoi
- ulei de măsline
- sare
- piper
Mod de preparare: Se pune la călit usturoiul în două linguri de ulei de măsline, apoi se adaugă costița până se rumenește. În altă oală se pun spaghetele la fiert. Se bate smântana cu cele două ouă și se adaugă parmezanul ras până când se obține un sos cremos. Acest sos se adaugă peste costiță și se amestecă cu piper și sare după gust. La final, după ce spaghetele au fost fiert, se amestecă cu sosul și pastele carbonara sunt gata de servit. De preferat, cu vin alb.
De ce se numesc spaghetti alla carbonara?
Se pare că rețeta spaghetelor carbonara a fost moștenită de la carbonari, muncitorii care făceau cărbuni de lemn în pădurile din Apenini. Din ingrediente simple, aceștia puteau să-și pregătească la locul de muncă (adică în pădurea de unde era extras cărbunele) o mâncare sățioasă și care să le dea acestora caloriile necesare. Totodată, primele spaghete au fost preparate pe cărbuni, de unde ar veni și denumirea mâncării.
Curiozități despre paste
- În lume, există mai mult de 600 de feluri diferite de paste. Cele mai cunoscute sunt spaghetti, penne, tortelini, tagliatelle, fussili sau linguini;
- Așa cum era de așteptat, italienii sunt cei mai mari consumatori de paste din lume. Dacă un american consumă în medie 10 kilograme de paste pe an, un italian consumă 30 de kilograme de paste la fiecare 365 de zile;
- Pastele nu s-au consumat cu roșii multă vreme. Roșiile au pătruns în bucătăria italiană abia la finele anilor 1600. Prima rețetă de paste cu suc de roșii datează din anul 1790.
Foto: pexels.com