Stația de metrou Titan, cea mai frumoasă din București

06.02.2023
Stația de metrou Titan, cea mai frumoasă din București

Linia de metrou din București a început să fie construită în anul 1970. Rețeaua subterană de cale ferată a fost dezvoltată în anii care au urmat, ajungând ca aceasta să dețină 4% din lungimea de transport public a Capitalei și circa 20% din volumul total al călătorilor. Potrivit datelor oficiale, în anul 2019, metroul a transportat puțin peste 90 de milioane de pasageri.

Stația de metrou Titan este impresionantă

În București există mai multe stații de metrou, însă cea din Titan este cu adevărat impresionantă. Construcția a început să fie realizată în anul 1977, proiectanții și inginerii lucrând foarte mult la acest plan, zona fiind una specială.

Elena și Nicolae Ceaușescu au fost de acord cu proiectul pus pe foaie de arhitecți și s-a trecut efectiv la treabă. Trebuie precizat că nimic nu era construit, în București, fără aprobarea liderilor comuniști în prealabil. Un exemplu în acest fel, a fost stația de metrou de la Piața Romană, refuzată de tovarășa Elena, sau chiar linia de metrou din Drumul Taberei, blocată de fostul președinte al țării.

Oamenii care circulă cu metroul în București și au ajuns la stația din Titan au putut observa măreția și grandoarea aceste acestui loc. Stația este unică în Capitală, neavând piloni de susținere, tavanul fiind un arc de cerc perfect.

Cum a fost construită stația de metrou Titan?

Tehnica folosită pentru realizarea construcției stației a fost o soluţie de pionierat pentru anii ‘70, fiind utilizată în România pentru prima dată la acest proiect. Este vorba despre îngheţarea solului. Pământul din această zonă, de sub parcul IOR, a fost transformat în permafrost timp de 90 de zile, prin injectarea de azot lichid direct în sol, potrivit fluxdestiri.ro.

Această metodă a mai fost utilizată la realizarea altor stații de metrou din lume, însă niciodată în țara noastră deoarece era o soluție scumpă, iar comuniștii voiau ca totul să fie făcut cu minim de investiții. Și atunci de ce s-a mers pe această variantă?

Ei bine, motivul pentru care s-a ales înghețarea solului este unul logic. Stația de metrou Titan este localizată în cartierul Balta Albă, o zonă mlăștinoasă în care este foarte dificil să sapi tuneluri și să pui stâlpi de susținere, fiindcă totul se poate surpa într-o clipă. De aceea, arhitecții au luat decizia să înghețe pământul. În felul acesta muncitorii au avut timp să finalizeze tunelul și forma cilindrică a tavanului pentru a susține greutatea solului.

Stația de metrou a fost finalizată în 4 ani, fiind inaugurată în luna decembrie a anului 1981. Din păcate, de când a fost construită locația nu a fost deloc renovată, autoritățile române arătând un dezinteres total pentru această zonă.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Cine a fost singura actriță româncă alături de care a jucat Alain Delon?
Alain Delon este considerat a fi unul dintre cei mai mari actori pe care i-a dat Europa. Francezul a rămas în istorie ca fiind un adevărat sex simbol al anilor ’60, ’70 și ’80. O singură... citește tot
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Cât de mare este România? Pe ce loc suntem în lume? Dar în Europa?
Astăzi, România, măsoară 238.397 de kilometri pătrați și este una dintre cele mai mari țări din Europa. Totuși, dacă ne raportăm la restul statelor de pe Glob, țara noastră are o... citește tot
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Ce ne așteaptă în 2025? Nostradamus şi Baba Vanga, aceeași predicție terifiantă pentru anul 2025
Când vine vorba despre prezicători, Nostradamus este considerat a fi un adevărat guru. Francezul a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai misterioși astrologi de pe pământ, a șocat... citește tot