Sushi. Tot mai mulți tineri au înlocuit mâncarea tradițională cu sushi. Există restaurante care vând astfel de preparate. Totuși, ce este sushi, ce înseamnă sushi, cum se servește și unde își are originile?
Una dintre cele mai la modă preparate culinare este sushi, o mâncare de origine japoneză. Principalul ingredient al sushi este orezul (acrit cu oțet) combinat cu diferite alimente, fie gătite, fie în stare crudă, cel mai adesea pește crud.
Pastele nu sunt o mâncare de origine italiană. De unde au venit pastele în bucătăria europeană?
În mod ciudat, sushi nu este un preparat cu o istorie veche. Se pare că mâncarea denumită sushi a fost gătită pentru prima dată la începutul secolului al XIX -lea. La bază a fost orezul acrit cu oțet care a fost folosit timp de sute de ani ca metodă de conservare prin fermentație a peștelui.
Pentru sushi (すし, 寿司, 鮨), se folosește doar pește oceanic fiindcă peștele de apă dulce poate fi o sursă de paraziți pentru om, mai ales atunci când este folosit în stare crudă. Cele mai des folosite soiuri de pești sunt tonul, macroul, somonul și țiparul de mare. Icrele de pește sunt și ele folosite la prepararea sushi-ului.
Versiunea contemporană a sushi-ului a fost creată în secolul al XIX-lea, la sfârşitul perioadei Edo (1603-1868), şi a fost inventată de Hanaya Yohei, care a avut chiar un magazin numit Yohei-zushi, unde vindea noul tip de sushi din acea perioadă, Nigiri-sushi. Sushi consumă, de obicei, cu diferite sosuri (cel de soia fiind cel mai popular) sau condimentat cu wasabi, o pastă picantă din rădăcina plantei Wasabia, dată pe răzătoare.
Sushi se servește fie cu bețișoarele japoneze, fie cu mâna. La restaurante, alături de sushi, cei care consumă acest preparat vor primi și ghimbir murat. Acesta trebuie consumat după fiecare varietate de sushi pentru ca cel care servește să-și curețe cerul gurii. Rola de sushi trebuie servită dintr-o singură înghițitură.