Rețelele de socializare sunt o bună modalitate pentru ca oameni simpli, care nu se bucură de atât de multă publicitate, să-și facă auzite părerile. Acesta este și cazul unui buzoian, extrem de informat în politică externă, care a scris pe contul său de Facebook un text după ce orașul Avdiivka din Ucraina a fost cucerit de ruși după lupte devastatoare.
Duminică, Rusia a anunţat că deţine controlul total asupra oraşului Avdiivka, din regiunea Doneţk. Mihai Razvan Moraru a ales să publice un text cu privire la istoria conflictului care are loc de doi ani în Ucraina. Textul este mai bine scris decât ar putea să o facă un specialist în politică externă. Redactorii shtiu.ro nu au modificat nimic în textul cu pricina și au ales să-l redea în întregime:
Dacă viitorul copiilor noștri va fi unul cu dictatura, foamete, moarte și fără drepturi, noi ca părinți și ca bunici suntem idiotii care vor crea această lume. Am devenit popoare de oi tunate de propaganda și de banul rusesc în acest ultim deceniu, iar Putin împarte moarte lângă noi, cum nu s-a mai văzut de la finalul celui de al doilea război mondial!
Avdiivka a picat azi, iar soldații ucraineni au fost măcelăriți de armata rusă, aceștia retrăgându-se prin câmpuri intens bombardate de către ruși. Ucrainenii nu au putut riposta, nu s-au putut apăra, pentru ca nu prea mai au muniție pentru asta. Nu voi pune aici imaginile, pentru ca sunt teribile.
Dar noi vom urma. Nu azi, nu mâine, însă în curând. De ce? Păi hai să luăm faptele, nu poveștile.
1. Când Ucraina și-a declarat independența, ea deținea al treilea arsenal nuclear al lumii, cu peste 1.000 de focoase nucleare, însă în 1994 este convinsă să il predea Rusiei. Avea și capacitatea de producție a armelor nucleare noi, la Dnipropetrovsk dar și cea mai mare fabrică de rachete din URSS, la Iujmaș.
Iar pentru asta primește garanții de securitate și i se garantează integritatea de către Rusia, UK și SUA, acord înscris în cartea UN.
La vremea respectivă mulți analiști au spus ca acest pas e greșit și ca va conduce la o invazie din partea Rusiei.
Ei, și ce? Era lumea atunci interesată de viitor? Când totul părea roz și Războiul Rece trecuse? Nu! Cei care vorbeau de riscuri era considerați extremiști.2. La Summintul NATO din 2008, de la București, Putin le-a transmis celor prezenți ca Ucraina e un stat artificial și ca Rusia își va prelua teritoriile pierdute după căderea URSS. În același an, Rusia ataca Georgia și câțiva ani mai târziu ocupa Crimeea, în 2014.
În mod normal, Europa a avut peste 10 ani la dispoziție să se pregătească de război, iar România știa încă de atunci de culisele amenințărilor ruse. Și totuși…..nimic! În 2008-2009 liderii erau preocupați de criza financiară, iar populației nici nu îi pasă de ce războaie începe Putin.
În 2014 Germania ducea în derizoriu ocuparea Crimeii, pentru ca exporturile europene în Rusia creșteau, iar energia care venea era prea ieftină pentru a fi abandonată. Aceasta a fost și abordarea Franței, iar cele două țări europene chiar au început să se delimiteze de acțiunile SUA, acuzându-le ca văd prea pesimist viitorul.3. Când Trump a devenit președinte, acesta i-a anunțat în mai multe rânduri pe liderii europeni ca SUA va părăsi NATO și ca nu va răspunde pozitiv la chemarea articolului 5. Însă liderii europeni au zis ca trece mandatul lui Trump, ca Rusia nu e o amenințare și au continuat liniștiți afacerile. Trump chiar a fost un neghiob agresiv în discuțiile cu Merkel, Ursula von der Leyen, Macron și alți lideri europeni. Articolul din Spiegel relatează aceste discuții – în primul comentariu.
4. Cu doi ani înaintea invaziei în Ucraina, serviciile de informații europene și americane avertizau ca Rusia se înarmează, face exerciții, își modernizează arsenalul și face stocuri de tehnologie. Și pe europeni ( inclusiv pe noi ) îi durea în cot! Prea multe companii făceau profituri uriașe în Rusia, prea mulți politicieni pozau în salvatorii economici ai pandemiei.
5. În lunile de dinaintea invaziei Biden le-a cerut europenilor pregătirea militară pentru a susține Ucraina. Iarăși, liderii europeni au stat liniștiți iar populația glumea pe seama americanilor, ca sunt idioti, ca nu au informații bune, ca vor război.
6. După începerea invaziei, Ucraina a cerut tehnologie de apărare: rachete, obuze, tancuri, avioane și multe altele. Iarăși, în timp ce SUA a livrat anumite dotări, Europa stătea și dezbătea dacă nu cumva ar fi greșit să ajute, ca dacă se supără Putin și extinde conflictul. Macron zbura la Moscova pe post de papagal, Scholz făcea inventare și programări de livrări.
7. Anul trecut UE s-a angajat să crească bugetul de apărare și producția de armament, pentru propria apărare și susținerea Ucrainei. Dar azi, nici jumătate din acest plan nu e funcțional. Fabricile noi nici măcar nu au terenul stabilit, livrările pentru Ucraina sunt extrem de mici, iar bugetele de apărare nu au crescut în multe țări. Franța se face ca livrează și ține la secret datele ( însă datele jurnaliștilor demonstrează ca abia livrează 3.000 de obuze / lună ), iar Germania a inclus în bugetul apărării cheltuielile altor instituții pentru a demonstra ca a cheltuit 2%!
8. Acum Congresul SUA e blocat și implicit și ajutorul, prin mâna adepților lui Trump. Iar Trump ne anunță iar ca NATO e mort și ca va retrage SUA din Alianță. Sondajele indică faptul ca el conduce în sondaje și ca azi, există un mare risc de a reveni la Casa Albă!
Iarăși, Germania și Franța blochează crearea unei industriii puternice de apărare europene, blochează dezvoltarea unui arsenal nuclear european pentru descurajarea unui atac. Republicanii au uitat ca i-au garantat Ucrainei integritatea și apărarea. Biden ar avea alte resurse pentru a trimite ajutor dar nu o face, de teama ca va fi crucificat în campanie de Trump.9. Serviciile de informații și militarii europeni atrag atenția de luni bune de două amenințări: Rusia produce armament cu mult peste așteptări, iar Putin are deja planuri pentru a continua invazia, mai departe de granițele Ucrainei.
Dar aproape toți politicienii, inclusiv ai noștri, sunt mult mai interesați de alegerile din acest an, de pomeni electorale, decât de apărare!
Iar cetățenii duc în derizoriu pericolul unui conflict extins, argumentând cu idei din propaganda rusă: SUA vrea război, SUA face bani din armament ( chiar dacă livrările pe contractele semnate sunt programate abia în 2026-2028 ), Rusia vrea pace, Ucraina ar trebui să cedeze teritorii pentru pace!Asta în timp ce Musk îl promovează prin X pe idiotul de Carlson, care ne produce clipuri prin care ne spune ca in Rusia e mult mai bine ca in SUA ( noaptea minții ).
Guvernul nostru spune ca nu există riscuri, iar AUR are șanse sa devină principalul partid după alegeri.
Suntem niște oi, nu doar pentru ca nu stim istoria, dar pentru ca banalizam evenimentele și nici măcar nu mai citim știrile. Ne doare în cot de război, chiar dacă există mari șanse ca până în toamnă România să aibă cea mare graniță cu Rusia, cu riscuri uriașe!Suntem niște oi care dezbatem la nesfârșit subiecte mondene și de r_h_t, fără a avea un minim de discernământ despre lumea din jurul nostru, despre noua orânduire. Și sperăm noi ca putem dormi liniștiți, ca Germania și Franța ne vor apăra, când ăștia nici nu au azi capacitatea și conducerea necesară pentru propria protecție, iar Trump poate conduce Alianța în implozie!
În fapt, nu stăm mai rău decât orice european azi, căci toată Europa pare a fi doar o mare turmă de oi și chiar jumătate din SUA, aia care îl susține pe Trump!
Textul care a adunat sute de comentarii și mii de share-uri a împățit Internetul în două, mai ales după ce a fost distribuit de Lucian Mândruță, un influencer cu peste 300.000 de urmăritori. În timp ce unii confirmă argumentele lui Mihai Razvan Moraru, există și destui care nu iau de bune cuvintele.