Ți-ai pierdut cardul de sănătate? Ce faci dacă ți-ai pierdut cardul de sănătate?

de: Claudiu Petrișor
10 04. 2019
card_de_sanatate

Card de sănătate. De la începutul anului 2015, utilizarea cardului naţional de sănătate a devenit obligatorie. Ce se întâmplă dacă acest card este pierdut, furat sau chiar distrus? Cum poate fi recuperat cardul de sănătate?

Card de sănătate pierdut

Asiguratul care și-a rătăcit cardul poate solicita, în cel mult 15 zile calendaristice de la momentul pierderii, furtului, deteriorării sau modificării datelor de identificare, unui card-duplicat în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere. Cererea trebuie depusă la casa judeţeană în evidenţa căreia se află asiguratul.

De ce acte are nevoie asiguratul?

*copia actului de identitate, dovada plăţii contravalorii duplicatului cardului şi distribuirii acestuia (în situaţii de pierdere, furt sau deteriorare)

*copia actului de identitate sau alte acte doveditoare privind modificarea datelor personale, cardul de sănătate emis iniţial, dovada plăţii contravalorii duplicatului cardului şi distribuirii acestuia (pentru modificarea datelor personale)

*copia actului de identitate, dovada plăţii contravalorii duplicatului cardului şi a distribuirii acestuia (pentru alte situaţii justificate)

*copia actului de identitate

În cât timp va primi noul card asiguratul?

Noul card va ajunge în posesia proprietarului în cel mult 30 de zile. În tot acest timp, asiguratul va avea la dispoziție o adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate, pe care o primeşte la momentul depunerii cererii.

Ce este Cardul Național de Sănătate?

Cardul Național de Asigurări de Sănătate este un card din material plastic, cu cip, care conține un circuit integrat cu microprocesor care asigura accesul pacienților asigurați la servicii medicale și farmaceutice pe teritoriul României și validarea serviciilor medicale efectuate de către furnizorii de servicii medicale și farmaceutice (cabinet de medicină primară, spital, ambulatoriu, laborator, farmacii) pe baza cărora li se vor deconta serviciile medicale efectuate din fondul de asigurări sociale de sănătate.

Mi-am pierdut buletinul! Ce să fac dacă îmi pierd cartea de identitate?

Utilizarea cardului reprezintă o dovadă că asiguratul a fost la furnizorul de servicii medicale și este destinat transparentizării și eficientizării fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Ce conține cardul național de sănătate?

Cardul Național de Sănătate conține datele de identificare ale asiguratului: numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului național de asigurări sociale de sănătate (CID), data nașterii, termenul de valabilitate al cardului (care este de 5 ani).