Viața lui Ion Creangă, marele povestitor al literaturii române, a fost marcată de întâmplări complexe și relații tumultuoase. După ce soția Ileana l-a părăsit pentru un călugăr, povestea lui de dragoste a luat o altă turnură cu Tinca Vartic, o tânără de origine armeană. În umbra poveștilor sale captivante, Tinca a devenit o figură esențială în viața și inima scriitorului, asigurându-i sprijin și afecțiune până la sfârșitul zilelor sale.
Ion Creangă s-a căsătorit în anul 1859 cu Ileana, care era o fată de preot. Cei doi s-au cunoscut pe când aceasta avea 15 ani, iar povestitorul nostru a luat-o de soție și pentru a deveni diacon, fiind atras totodată de starea financiară bună a familiei ei. După despărțirea dureroasă de Ileana a exclus din cler, iar Creangă credea că fericirea lui s-a încheiat. Cu un copil de doar șapte ani dintr-o aventură cu o femeie de la Iași și o carieră la care renunțase, viitorul părea sumbru. Cu toate acestea, întâlnirea cu Tinca Vartic a adus o rază de lumină în viața scriitorului. O femeie de 19 ani, frumoasă și plină de viață, Tinca a fost sprijinul de care acesta avea nevoie.
Ion Creangă și Tinca Vartic au trăit împreună aproximativ 20 de ani, deși relația lor nu a fost niciodată oficializată. Întâlnirea lor a avut loc în 1872, iar legătura emoțională a evoluat într-o poveste de afecțiune și înțelegere reciprocă. Creangă a ales să se mute în casa familiei Vartic, devenind chiriaș și integrându-se astfel în viața femeii.
Deși Tinca Vartic nu avea o educație academică, ea a fost descrisă ca o femeie inteligentă și o bună gospodină de către apropiații lui Ion Creangă. Relația lor nu se rezuma doar la trăirea cotidianului și a fost plină de momente în care împărtășeau tot felul de idei. Tinca îl asculta pe Creangă, învățând și ea din poveștile sale captivante.
Mi-am luat în casă şi o ţăţacă tinerică, de nouăsprezece ani, pe Ecaterina Vartic, ca să aibă grijă de băiat şi de mine, că de când m-a lăsat diavoliţa (fosta soţie – n.red), nu-s nici bărbat însurat, nici vădoi, ci cum e mai bine: şi una şi alta. Lumea, cum e lumea, că numai moartea îi astupă gura, zice multe. Zice că Tinca-i prea tinerică pentru un drac bătrân ca mine”, spunea Ion Creangă despre Tinca Vartic, potrivit desprelume.ro.
În ciuda faptului că nu a fost niciodată soția legitimă a lui Ion Creangă, Tinca Vartic i-a fost alături într-un mod unic și fidel. Aceasta i-a crescut copilul dintr-o altă relație, Constantin, și a fost sprijinul moral de care Creangă avea nevoie. Relația lor, departe de standardele tradiționale, a fost un parteneriat bazat pe încredere și respect.
Ion Creangă a decedat în data de 31 decembrie 1889, la doar 52 de ani. Femeia care i-a fost alături în momentele grele, Tinca Vartic, a trăit până la vârsta de 59 de ani, murind în 1912. Așa cum Ion Creangă a murit cu poveștile sale în inimă, Tinca Vartic a rămas o figură esențială, o complice într-o poveste de dragoste și înțelegere care a traversat timpul.