Ținutul Buzăului a devenit parte a patrimoniului UNESCO

03.05.2022
Ținutul Buzăului a devenit parte a patrimoniului UNESCO

Ținutul Buzăului a fost desemnat în aprilie 2022 ca geoparc internațional UNESCO. Alături de acesta, au mai primit această titulatură și alte opt regiuni din Brazilia, Finlanda, Germania, Grecia, Luxemburg şi Suedia. Zona din România a fost recunoscută drept un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală.

Ținutul Buzăului, aflat la limita dintre dealuri și munți, este un teritoriu complet rural care se întinde pe o suprafață de peste 1000 de kilometri pătrați și are o populație de circa 43.000 de munteni. Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți sunt printre cele mai renumite atracții ale acestei regiuni pitorești din zona de curbură a Carpaților, au anunțat reprezentanții echipei care a făcut demersurile necesare pentru validarea oficială, potrivit Mediafax.

Acest statut va însemna pentru regiunea Buzăului o dezvoltare economică, educațională și socio-culturală, care va avea în prim plan protejarea mediului înconjurător. Drept urmare, în Ținutul Buzăului vor ajunge tot mai mulți turiști, atrași de frumusețea naturii unică în spațiul carpato-danubiano-pontic.

Ținutul Buzăului a devenit astfel al doilea geoparc din țara noastră care a fost inclus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor (GGN), după Țara Hațegului.

Ce poți vizita în Ținutul Buzăului?

În această regiune a țării noastre pot fi vizitate 24 de puncte turistice, iar în unele dintre ele localnicii încearcă să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile românești vechi de sute de ani. Totodată, în regiune există locații unde natura face legea de milioane de ani.

Așa este cazul vulcanilor noroioși de la Beciu din Subcarpații Buzăului, dintre Berca și Arbănași. De asemenea, mai există vulcanii noroioși de la Pâclele Mari și Pâclele Mici. Rezervația Vulcanii Noroioși, locul unde pământul fierbe, se întinde pe aproximativ 30 ha între localitățile buzoiene Scorțoasa și Berca și este formată din 4 zone: La Fierbători, Pâclele Mari, Pâclele Mici și Beciu.

În preajma vulcanilor noroioși, solul este sulfuros și sărăturos, nepropice vegetației obișnuite. Totuși, anumite specii de plante special adaptate, cum ar fi Nitraria schoberi și Obione verrucifera se simt în largul lor aici. La rândul ei, fauna acestui loc înregistrează prezenţa a două specii rare: scorpionul şi termita.

Undeva la 60 km distanță de Buzău, într-o micuță comună cu vreo 4.000 de suflete, există un loc unde flăcările ies efectiv din pământ și ard continuu. Acest fenomen natural se mai găsește în prezent în foarte puține țări din lume ca Turcia, SUA sau Australia.

Denumit de localnici „Focul viu”, fenomenul este generat de gazele naturale care emană din pământ prin fisurile scoarței terestre și se aprind singure ca urmare a procesului de frecare cu solul.

În Ținutul Buzăului pod fi vizitate 13 foste mine de chihlimbar, vechi forme de gospodării cu case sculptate în piatră, urme ale erei glaciare, cu lacuri formate din topirea ghețarilor, precum și plante care rezistă încă de pe vremea dinozaurilor.

Foto: tinutulbuzaului.org și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile este, cu siguranță, „Singur acasă”. În ciuda faptului că a apărut în urmă cu 35 de ani, filmul este în continuare unul dintre cele... citește tot
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot