Calitatea sistemului de sănătate a unei țări depinde de mai mulți factori, printre care: puterea financiară, nivelul ridicat de pregătire al medicilor în facultăți, infrastructura medicală și multe altele. Cert este că unele țări s-au gândit la toate și pacientul este pus în centrul acestui domeniu.
1. Coreea de Sud. Această țară asiatică se află în fruntea celor mai bune sisteme de sănătate din lume. Totul este modern, eficient, cu facilități medicale de calitate, bine echipate și doctori bine pregătiți. În general, tratamentul în Coreea de Sud este ușor accesibil. Numărul de paturi la 1.000 de persoane este de 10, ceea ce este cu mult peste media de 5 a statelor din OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică). Țara oferă asistență medicală universală, însă unele tratamente sunt acoperite doar cu asigurări de sănătate private.
2. Taiwan. Acest stat se află pe locul doi în clasament. Asistența medicală de aici este ușor accesibilă, iar profesioniștii din domeniul sănătății sunt foarte calificați. Atât instituțiile medicale private, cât și cele publice sunt de înaltă calitate. Asigurările publice de sănătate din Taiwan sunt gestionate de guvern, printr-un sistem național. Spre deosebire de Marea Britanie, acest lucru nu este gratuit de la început până la sfârșit. În schimb, oamenii vor trebui să plătească aproximativ 20%-30% din cost și să-l recupereze mai târziu.
3. Danemarca. Țara este cunoscută pentru nivelul de trai ridicat, care include un sistem de sănătate de calitate. Ocupă locul trei pe această listă a celor mai bune sisteme de sănătate, datorită furnizării sale moderne și extinse de asistență medicală. Pentru un tratament medical de specialitate, care nu este de urgență, trebuie să se obțină o trimitere de la medicul de familie. Danemarca are reglementări stricte în ceea ce privește medicamentele, pentru foarte multe dintre ele fiind nevoie de rețetă medicală.
4. Austria. Primul loc de sub podium este deținut de Austria. Această țară are un sistem de asistență medicală pe două niveluri, cu asistență medicală de bază finanțată din fonduri publice, oferită aproape tuturor, și asistență medicală privată, disponibilă pentru cei care doresc o calitate mai bună a serviciilor medicale sau un acces mai rapid. Asistența medicală publică de bază include tratamentul în spitale bine echipate, îngrijirea stomatologică de bază, medicamente și anumite consultații de specialitate.
5. Japonia. Oamenii din această țară asiatică au cea mai lungă speranță de viață din lume și asta se datorează parțial sistemului medical de sănătate de calitate. Există de patru ori mai multe scanere RMN și de șase ori mai multe scanere CT, comparativ cu numărul mediu din Europa. Potrivit datelor statistice, în medie, o persoană din Japonia va vizita medicul de 13 ori într-un an, ceea ce este mai mult decât dublu față de media țărilor OCDE. Există două scheme de asistență medicală în Japonia, una pentru a acoperi lucrătorii și una pentru restul populației, potrivit expatriatehealthcare.com.
Celelalte țări aflate în clasament sunt: Australia, Franța, Spania, Belgia și Marea Britanie. Datele oficiale din anul 2020, arătau că România se află pe locul 71 în acest clasament al celor mai bune sisteme de sănătate din lume.
Foto: Depositphotos.com