Adevărate palate de sare, țara noastră găzduiește saline ce reprezintă destinații turistice de mare interes datorită potențialului natural pe care acestea îl oferă, dar mai ales pentru efectele curative de care beneficiază turiștii.
Fostele mine de sare s-au transformat de-a lungul vremii în centre de tratament care îţi împrospătează sănătatea, cheful de viaţă și sufletul deopotrivă.
În țara noastră dispune în adâncuri de o adevărată comoară sărată, care constă din zeci de saline naturale ce pot fi vizitate. Acestea oferă efect terapeutic asupra celor care le vizitează, ajutând la diminuarea simptomelor de bronşită, sinuzită sau astm, precum și la mineralizarea organismului.
Dincolo de proprietățile terapeutice, salinele atrag vizitatori și prin modul în care se prezintă în ochii turiștilor. Unele dintre salinele din țara noastră sunt deosebit de frumoase, motiv pentru care am întocmit un mic clasament cu cele mai atractive trei saline.
Situată la circa 100 km distanță de Bucureşti, Salina Slănic Prahova este o exploatare minieră a sării. Masivul de sare are o lungime de 5-6 km, o lățime de circa 2-3 km și poate fi exploatat pentru câteva mii de ani.
Demn de remarcat este faptul că este cea mai mare din Europa și deține cel mai pur aer de pe planetă, fără nici un strop de radiații sau de poluare. În plus, volumul de sare sexcavat aici depășește 2,9 milioane de metri cubi.
Mina are o adâncime maximă de 217 m, sălile au formă trapezoidală și măsoară 55 m în înălțime, iar suprafața totală a minei este de aproximativ 80.000 mp. Circuitul se desfășoară în jurul enormului pilon ce susține mina.
Aici pot fi admirate sculpturi în sare ale lui Decebal și Traian, a marelui poet Mihai Eminescu. De asemenea, în Salina Slănic Prahova turiștii au la dispoziţie o bază de tratament, terenuri de sport, o pistă de carting și o sală cu jocuri mecanice.
Microclimatul este constant în Salina de la Slănic Prahova, cu o temperatura de aproximativ 12-13 grade Celsius și o umiditate relativă în aer de 50-60%.
Situată în Dealul Sării, la poalele munților Gurghiului, în județul Harghita, Salina Praid este locul unde turiștii descoperă cele mai adânci rezerve de sare gemă din România şi câteva camere în care pot respira un aer extrem de sănătos.
Aflată în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, salina este una dintre cele cele mai frumoase din România. Galeriile includ un spaţiu dedicat artei, o biserică, terenuri atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, şi un muzeu dedicat sării şi mineritului.
Totodată, la „Orizontul 50”, care se află la o adâncime de 120 m de la suprafaţă, există o bază de agrement care oferă toate dotările necesare: sistem de iluminat, rețea internet wireless și televiziune, terenuri de joacă pentru copii, mese de biliard, o capelă ecumenică din lemn, o cafenea, un bufet, precum şi un minicinematograf 3D.
Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanţă de 1.250 m până la poarta de intrare în baza de agrement. Accesul se face apoi pe jos, vizitatorii fiind nevoiți să coboare 250 de trepte abrupte, o adevărată probă de rezistență mai ales pentru cei mai în vârstă.
Un detaliu extrem de interesant este faptul că Praid este prima salină din Europa care oferă vizitatorilor un parc de aventură (Club Aventura). Acesta este, în același timp, primul astfel de parc din România care îmbină traseele cu elemente între stâlpi de până la 15 metri înălțime și traseele pe stâncă de sare.
Temperatura medie anuală în salina de la Praid este de 16 grade Celsius.
Este cea mai cunoscută și, după părerea multora, și cea mai frumoasă salină din România. Considerat a fi unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice subterane din lume, în intervalul 2008-2010, salina Turda a fost complet renovată și modernizată cu un sprijin financiar al Uniunii Europene în valoare de 6 milioane de euro.
Turiștii au la dispoziţie un centru de tratament performant, un amfiteatru, săli de sport, un lac pe care se pot plimba cu barca și o roată panoramică, care oferă o priveliște superbele la înălțime. Din cel mai înalt punct se pot admira stalactitele din sare.
Zăcămintele de sare de aici au fost exploatate din cele mai vechi timpuri, romanii fiind printre primii care au profitat de uriașa bogăție salină. Aerul din interiorul salinei este extrem de pur, iar sarea este și ea foarte pură: 99% puritate.
Temperatura în interiorul Salinei Turda este constantă şi relativ scazută, aceasta oscilând între 11 și 12 gr Celsius.
Câteva dintre atracțiile salinei pentru vizitatori: Galeria Franz Josef, Mina Iosif – sala ecourilor, Sala Crivacului, Mina Rudolf și Mina Terezia. Salina Turda este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj.
Credit Foto: Facebook Salina Slănic Prahova, Salina Praid, Facebook Salina Turda