Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?

de: Claudiu Petrișor
14 06. 2024
Depositphotos_8047499_L

Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică, la așezarea geografică, la cultura acelei țări, la istoria sa și, evident, la nivelul de educație al locuitorilor. Dar, care sunt țările cu cel mai scăzut nivel de IQ?

Nepal, IQ mediu: 42,99

În fruntea listei se clasează nepalezii, scrie businessday.ng. În ciuda moștenirii sale culturale bogate și a peisajelor uimitoare, Nepal (stat așezat între China și India, situat la cea mai mare altitudine de pe planetă) nu stă deloc bine la capitolul educație. Acces limitat la educație de calitate, sărăcia și chiar deficiențele nutriționale sunt factori care contribuie la un nivel scăzut de IQ. Aici, IQ-ul mediu este de 42,99. Potrivit recensământului din anul 2007, țara are o populație de aproximativ 29 de milioane de locuitori.

Liberia și Sierra Leone, IQ mediu: 45,07

Pe poziția a 2-a și a 3-a, la egalitate se clasează Liberia și Sierra Leone, situate în Africa de Vest. De-a lungul timpului, populațiile acestor state au îndurat ani de confruntări civile și sărăcie extremă care au afectat, fără îndoială, educația și dezvoltarea generală a intelectului. Traumele provocate de ani de conflicte, lipsa accesului la educație și la asistență medicală de calitate contribuie semnificativ la nivelul scăzut de IQ al acestei națiuni.

Guatemala, IQ mediu: 47,72

Guatemala, o țară din America Centrală, se află pe locul patru pe listă, cu un IQ mediu de 47,72. În ciuda eforturilor de îmbunătățire a sistemelor de educație și de sănătate la care autoritățile lucrează de ani buni, Guatemala continuă să se confrunte cu niveluri ridicate de sărăcie, inegalitate și excluziune socială, în special în rândul comunităților indigene. Accesul limitat la educație de calitate și situația economică din țară joacă un rol în scorurile IQ scăzute.

Cât ar trebui să fie IQ-ul mediu?

IQ-ul mediu la nivel global este, prin definiție, stabilit la 100. Acesta este un standard stabilit pentru a permite comparațiile între diferite grupuri și populații.

  • Mai mult de 145 – Geniu, persoana foarte inteligentă;
  • Între 130 si 145 – IQ foarte ridicat;
  • Între 115 – 130 – IQ ridicat;
  • Între 85 – 115 – IQ mediu;
  • Între 70 si 85 – IQ sub media generală;
  • Mai puțin de 70 – IQ scăzut.

România, la coada Europei

Nu ne putem mândri când ne comparăm cu vecinii noștri europeni într-ale inteligenței. În Europa, România se află pe ultimele locuri, cu un IQ mediu de 91. Românii sunt mai „smart” decât sârbii, albanezii, muntenegrenii și sunt la egalitate cu macedonii. Campioni sunt finlandezii, cu un IQ mediu de 101, urmați de Estonia, Olanda și Elveția, toate cu IQ mediu 100, scrie digi24.ro.

Foto: Depositphotos.com