Top 5 cele mai bogate țări din lume. Ce înseamnă PIB?

de: Ana-Maria
03 05. 2022
Luxemburg
Luxemburg

PIB sau Produsul Intern Brut este o măsură a bogăției țării care provine din surse, inclusiv veniturile din export, consumul și valoarea bunurilor și serviciilor pe care țara le produce într-un interval de un an.

Stabilirea unui etalon de referință în funcție de aceste valori și stabilirea acelorași parametri la nivel general este ceea ce face ca PIB-ul să fie atât de popular în demonstrarea și compararea bogăției.

PIB-ul pe cap de locuitor este averea împărțită la numărul de locuitori din țară, ceea ce este o măsurătoare utilă care poate oferi o perspectivă asupra calității vieții într-o țară. Dacă PIB-ul pe cap de locuitor este mare, acest lucru poate indica adesea bogăția și prosperitatea locuitorilor țării.

Țările cu cel mai mare PIB din lume

Potrivit worldatlas.com, iată clasamentul celor mai bogate 5 țări la nivel global, folosind PIB-ul pe cap de locuitor folosind paritatea puterii de cumpărare (PPP). PPP este o măsură populară folosită de analiștii macroeconomici care compară monedele diferitelor țări printr-un cost al unui „coș de bunuri” și permite o comparație mai directă a productivității economice și a standardelor de viață între țări.

Luxemburg

Cu o populație de 629.191 de locuitori, PIB-ul Luxemburgului pe cap de locuitor este de 120.962,2 dolari.

Cunoscut pentru niveluri ridicate ale veniturilor și o rată scăzută a șomajului, Luxemburg este cea mai bogată țară din lume. Cu rata inflației de numai 1,1%, averea sa este, de asemenea, extrem de stabilă.

Potrivit Forumului Economic Mondial, factorul principal pentru PIB-ul ridicat al Luxemburgului este numărul mare de oameni care lucrează în această națiune mică, fără ieșire la mare, în timp ce locuiesc în țările vecine din Europa de Vest. Infrastructura avansată și valorile ridicate pentru piața muncii atrag investiții și duplicate ale marilor firme externe.

Luxemburg

 

După ce a depins de industria oțelului și a fierului pentru o lungă perioadă de timp, până când aceasta a încetat să aducă profit în anii 1970, națiunea s-a adaptat la schimbări foarte ușor. Astăzi, ca una dintre cele mai educate forțe de muncă din lume, Luxemburg prosperă dintr-un amestec de industrii, predominant și o economie de import-export bazată pe servicii financiare.

Companiile mici și mijlocii s-au extins, în timp ce corporațiile multinaționale au nevoie de o forță de muncă înalt calificată, cu capacitatea de a vorbi mai multe limbi. În țară există și un sector agricol mic, dar prosper.

Singapore

Singapore are o populație de 5.866.407 și un PIB de 101.936,7 dolari pe cap de locuitor. Faptul că nu are resurse naturale pe care să-și construiască economia nu i-a împiedicat pe cei muncitori și inventivi din Singapore să-și transforme țara în a doua cea mai bogată din lume.

Fiind un hub central mondial pentru firmele globale de servicii financiare, stimulează economia. Locurile de muncă din producție, servicii, ingineria transporturilor și logistică își plătesc cetățenii bine, în timp ce electronicele, biotehnologia și produsele chimice sunt principalele exporturi ale țării.

Singapore

Prin construirea unei infrastructuri de vârf și extinderea semnificativă a sectorului său turistic, Singapore atrage milioane de turiști în fiecare an. În plus, guvernul a procurat un mediu economic foarte prietenos pentru investitori, de comerț liber, piață deschisă și cote de impozitare atractive scăzute, căutate de firmele internaționale și călătorii de afaceri.

Qatar

Qatar-ul are acum 2.899.617 și un PIB pe cap de locuitor de 93.851,7 dolari. Cu doar o mică industrie de pescuit și aproape fără școli în urmă cu doar cincizeci de ani, peninsula odinioară adormită din largul coastei de est a Arabiei Saudite a devenit un important centru mondial de export de petrol în ultimele două decenii. Qatar a început exporturile masive de natură în 1997 în Japonia și Spania, extinzându-se în alte țări la începutul anilor 2000.

Doha, Qatar

După ce a descoperit petrolul în 1939 și gazul natural 30 de ani mai târziu, a început să producă 46.500 de barili pe zi în 1951. Deși o parte din venituri au fost folosite pentru a începe modernizarea țării, Familia Regală a acumulat o mare parte din ea, acțiunile mergând și către Marea Britanie, țara sa conducătoare. D

upă ce și-a câștigat independența în 1971, Khalifa bin Hamad și-a demis tatăl și a sporit cheltuielile pentru programele sociale, locuințe, sănătate, educație și pensii. Țara primește, de asemenea, profituri semnificative ale investițiilor în mărci străine, bănci și chiar echipa de fotbal Paris Saint-Germain și imobiliare din Londra.

Irlanda

Irlanda are o populație de 4.953.494 și un PIB pe cap de locuitor de 87.212 dolari. Impozitele corporative scăzute atrag în mod continuu numeroase companii de mai multe miliarde de dolari pentru a-și reloca și a-și dezvolta afacerile în Irlanda, contribuind la PIB-ul și la nivelul de trai ridicat al oamenilor. Deși cetățenii primesc salarii mari, venitul pe cap de locuitor a crescut mult mai lent decât PIB-ul colectiv. Cu toate acestea, stabilitatea țării și câștigul continuu al bogăției din turism, agricultură și producție este râvnit de alții.

Castel Medieval Irlanda

 

Principalele exporturi ale țării includ metale și produse alimentare, inclusiv fabricarea berii, computere, piese și software și textile. Irlanda este, de asemenea, dependentă în mare măsură de industria sa terțiară, inclusiv centre de apeluri, servicii juridice, contabilitate, servicii pentru clienți, intermediere și catering.

Elveția

Nu mai este nici un secret faptul că țara neutră cu 8.675.923 locuitori este considerată una dintre cele mai fericite și mai sănătoase națiuni de pe Pământ. Elveția are și un PIB considerabil, și anume 70.276,6 dolari pe cap de locuitor.

De asemenea, aici locuiesc vorbitori de limbă germană, franceză și italiană, care trăiesc în pace și prosperă împreună de peste 800 de ani. Chiar și cu costul său ridicat al vieții, produsele și serviciile scumpe și valoarea extrem de mare a francului elvețian, cu o rată de conversie ridicată în alte valute, oamenii se angajează în flux cu această țară prin afaceri sau turism.

O economie stabilă cu o valoare fixă ​​a monedei, Elveția este foarte apreciată de investitorii care caută un refugiu sigur pentru fapte extrem de profitabile. Cote de impozitare atractive aduc investiții, în timp ce companiile internaționale caută să-și extindă afacerile în Elveția.

Elvețienii sunt o grupă inovatoare, transformând cu măiestrie resursele naturale în bunuri de calitate, cum ar fi ciocolata, brânza, bijuteriile, decorul și mobilierul foarte solicitate. Exporturile contribuie cel mai mult la PIB, pietrele prețioase și metalele prețioase aducând aproape 100 de miliarde de dolari pe an, urmate de produse farmaceutice și utilaje.

Orașul Engelberg Elveția

Munții, farmecul orașelor sale și stilul de viață luxos cheamă milioane de turiști în fiecare an, în timp ce sectorul turistic foarte dezvoltat nu se sperie cu prețurile sale ridicate. Fără impozit pe câștiguri de capital, o taxă pe valoarea adăugată scăzută pentru produsele sale de 7,7% și impozite pe venit mai mici decât media, elvețienii se bucură, de asemenea, să investească în economia lor, preferând să cumpere local, plătind pentru eliminarea gunoiului și sticlele lor neescuzabil de scumpe de apă.

Foto: depositphotos.com