Topogan sau tobogan? Cum se spune corect?

30.04.2019
Topogan sau tobogan? Cum se spune corect?

Topogan sau tobogan? Aceasta este una dintre marile dileme ale vorbitorilor de limba română. Mulți dintre aceștia pronunță greșit substantivul neutru. Totuși, care este forma corectă a construcției care servește ca mijloc de distracție (sportivă)?

Topogan sau tobogan?

Topogan sau tobogan? Forma corectă este TOBOGAN, cu toate că, în mod ciudat, varianta mai folosită este topogan. Tobogan provine din franțuzescul toboggan și definește o construcție în formă de jgheab înclinat, cu marginile ridicate, pe care se poate aluneca ușor și care servește ca mijloc de amuzament, mai ales pentru cei mici.

DOOM 2 a acceptat și forma de topogan

Așa cum se întâmplă deseori, majoritatea are dreptate. Odată cu apariția DOOM2 a fost acceptată și forma de topogan, fiind o formă destul de uzuală, folosita în peste 90% dintre cazuri.

Trebuie precizat faptul că deși ambele forme sunt acceptate, forma tobogan este cea preferată, forma de topogan fiind doar cea tolerată.

Cum se folosește corect substantivul?

Exemplu: Era frumos afară așa că l-am dus pe cel mic în parc să se dea pe tobogan.

Nu știu dacă nu este riscant ca Ionuț să se dea pe tobogan.

Care sunt pleonasmele din limba română întâlnite cel mai des?

Cuvinte care lipsesc din limba română și ar trebui INVENTATE

Situațiile noi, cer cuvinte noi. Tocmai de aceea, popoarele occidentale și nu numai s-au adaptat și folosesc cuvinte pentru anumite acțiuni. Shtiu.ro îți arată câteva exemple de cuvinte care ar trebui „importate” în limba noastră.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot