Topogan sau tobogan? Cum se spune corect?
Topogan sau tobogan? Aceasta este una dintre marile dileme ale vorbitorilor de limba română. Mulți dintre aceștia pronunță greșit substantivul neutru. Totuși, care este forma corectă a construcției care servește ca mijloc de distracție (sportivă)?
Topogan sau tobogan?
Topogan sau tobogan? Forma corectă este TOBOGAN, cu toate că, în mod ciudat, varianta mai folosită este topogan. Tobogan provine din franțuzescul toboggan și definește o construcție în formă de jgheab înclinat, cu marginile ridicate, pe care se poate aluneca ușor și care servește ca mijloc de amuzament, mai ales pentru cei mici.
DOOM 2 a acceptat și forma de topogan
Așa cum se întâmplă deseori, majoritatea are dreptate. Odată cu apariția DOOM2 a fost acceptată și forma de topogan, fiind o formă destul de uzuală, folosita în peste 90% dintre cazuri.
Trebuie precizat faptul că deși ambele forme sunt acceptate, forma tobogan este cea preferată, forma de topogan fiind doar cea tolerată.
Cum se folosește corect substantivul?
Exemplu: Era frumos afară așa că l-am dus pe cel mic în parc să se dea pe tobogan.
Nu știu dacă nu este riscant ca Ionuț să se dea pe tobogan.
Care sunt pleonasmele din limba română întâlnite cel mai des?
Cuvinte care lipsesc din limba română și ar trebui INVENTATE
Situațiile noi, cer cuvinte noi. Tocmai de aceea, popoarele occidentale și nu numai s-au adaptat și folosesc cuvinte pentru anumite acțiuni. Shtiu.ro îți arată câteva exemple de cuvinte care ar trebui „importate” în limba noastră.
- De exemplu, în limba finlandeză, este numită Pilkunnussija o persoană care a făcut o obsesie din a atrage atenția altora cu privire la greşelile de gramatică şi de exprimare pe care le fac.
- În letonă, un Kaapshljmurslis este un om care este înghesuit în transportul în comun. Parcă ne-ar trebui și nouă un astfel de cuvânt, nu-i așa?
- În limba italiană, substantivul Gattara face referire la o pensionară singuratică a cărei singură grijă sunt pisicile.
Foto: Pexels.com