Tribul Mosuo din China, singurul loc din lume în care femeile conduc. Aici toți copiii sunt ‘orfani de tată’

14.08.2024
Tribul Mosuo din China, singurul loc din lume în care femeile conduc. Aici toți copiii sunt ‘orfani de tată’

În lume există un loc în care femeile conduc, căsătoria și divorțul nu există și bărbații aproape că au un rol decorativ. Ei bine, în tribul mouso din China femeile sunt cele care dețin puterea. Ba mai mult, copiii nici măcar nu-și cunosc tații.

Locul unde copiii se nasc deja orfani

În tribul Mosuo (un grup etnic cu peste 30.000 de membri) care se află în sudul Chinei, în jurul Lacului Lug, lumea s-a oprit în loc de sute de ani. Aici femeile dețin controlul în totalitate, fiind o societate matriarhală, iar bărbații au un rol decorativ, fiind implicați numai în actul de reproducere.

„Copiii se nasc în afara căsătoriei, ceea ce în China este încă neobișnuit. Dar nu așa văd Mosuo lucrurile. Pentru ei, căsătoria este un lucru de neconceput, iar un copil este ‘orfan de tată’ pur și simplu pentru că societatea lor nu acordă atenție paternității. Familia, așa cum o înțelegem noi, există, doar într-o formă diferită”, afirmă pentru The Guardian Choo Waihong, o avocată de succes care în 2006 a renunțat la slujba sa pentru a călători.

Aici, este obișnuit ca femeile Mosuo să nu știe cine este tatăl copiilor lor și nu există niciun stigmat legat de acest lucru. Bărbații și femeile practică ceea ce este cunoscut sub numele de „căsătorie pe jos” – un termen elegant pentru ceea ce sunt, în esență, aventuri nocturne. De obicei, în zori, bărbații se întorc acasă, la mamele lor. Cele care decid cu cine să îşi petreacă noaptea sunt întotdeauna femeile.

Pălăria unui bărbat atârnată de mânerul ușii camerei unei femei este un semn pentru alți bărbați să nu intre. Aceste relații variază de la aventuri de o noapte până la întâlniri regulate care se adâncesc în parteneriate exclusive, de-a lungul vieții și se pot termina sau nu cu urmași. Dar cuplurile nu trăiesc niciodată împreună și nimeni nu spune: „Da” în fața ofițerului de stare civilă.

Bărbații nu fac nimic

Un jurnalist argentinian a petrecut două luni în mijlocul acestor oameni. „Bărbaţii trăiesc mai bine acolo unde femeile au puterea de decizie. Pur şi simplu, nu sunt responsabili pentru nimic, muncesc mult mai puţin şi stau toată ziua cu prietenii. În fiecare noapte, poţi să te duci cu altă femeie. În plus, poţi să trăieşti pentru totdeauna acasă la mama. Femeia îşi serveşte bărbatul, şi asta într-o societate în care ea decide şi tot ea este cea care câştigă bani”, a povestit ulterior Ricardo Coler într-un interviu acordat publicaţiei germane Spiegel.

Tribul Mosuo
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Pentru prima dată după 1990, o femeie are șanse reale la postul de președinte al României. Elena Lasconi este creditată cu a 3-a șansă la funcția supremă după Mircea Geoană și Marcel... citește tot
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Grecia cu întreg arhipelagul de insule care o formează reprezintă de ani buni una dintre destinațiile de top și pentru turiștii din România. Insula Creta ocupă un loc special în... citește tot