Iarna se apropie cu rapiditate și toată lumea vorbește despre prețul ridicat al facturilor la energie electrică și la gaze. Indiferent de modalitatea de încălzire cu care este dotată locuința dumneavoastră, sunt câteva mecanisme care fac ca temperatura să rămână ridicată în interiorul casei pentru o perioadă mai lungă de timp. Site-ul shtiu.ro vă prezintă câteva trucuri ieftine și eficiente:
Unele case/apartamente sunt dotate cu obloane (dispozitive formate dintr-unul sau mai multe panouri de metal, lemn sau material plastic, așezat în fața ori unei ferestre care servește pentru protecție sau pentru reglarea luminii care pătrunde în camera respectivă). Pe timpul nopții, acestea pot servi ca un strat de izolație pentru casă dacă sunt trase.
O modalitate pentru a profita la maximul de căldura emanată de calorifere este ca acestea să nu fie acoperite de mobilă sau de canapele. Dacă se întâmplă ca un obiect de mobilier să fie în fața caloriferelor, acesta va ajunge să absoarbă o mare parte din căldură și ar fi pierdere de bani. Caloriferele sunt montate sub fereastră pentru a crea o perdea de căldură care nu permite vaporilor de apă să se condenseze pe sticla ferestrei sau alte suprafețe reci.
Deși de ani buni românii nu mai folosesc covoare în casă, mochetele și covoarele acționează ca un strat de izolație pentru podeaua, păstrând căldura înăuntru. În mod hilar și carpetele de pe pereți fac același lucru: funcționează ca un strat de izolați. Vă amintiți de faimoasa „Răpire din Serai”? Se pare că nu avea doar un rol decorativ…
O casă mai mare înseamnă un confort sporit, dar și o locuință mai greu de încălzit. Este indicat ca ușile camerelor folosite mai puțin să stea închise, pentru ca căldura să se păstreze în zona cea mai utilizată din casă.
O barieră importantă în calea frigului în anotimpul rece este dublarea draperiilor cu încă un rând de material. Acest lucru face ca temperatura rece să pătrundă mai greu în încăpere.
Ușile și ferestrele sunt „poarta” dintre frig și cald. Înainte de a veni iarna, acestea trebuie verificate pentru a observa dacă există sau nu curenți de aer care intră pe sub uși sau pe lângă ferestre. Dacă răspunsul este afirmativ, acestea trebuie izolate sau, de ce nu, înlocuite.
Centrala termică poate fi folosită pentru a elimina pierderile de căldură și pentru a eficientiza consumul, deci și costurile, pe timp de iarnă. Toate au un „mod economic” care poate fi activat în timpul iernii. În plus, cu ajutorul unui termostat aveți posibilitatea să setați momentele optime în care aceasta să pornească. Totodată, termostatul stabilește corect temperatura dorită în încăpere, scrie thisoldhouse.com.
Foto: Pexels.com