Vorbirea corectă este o oglindă a capacității intelectuale a unei persoane. Limba română este una complexă și într-o continuă transformare, de aceea, câteodată, chiar și cei mai informați oameni fac greșeli de gramatică ușoare. O problemă care circulă în mediul online se referă la pluralul cuvântului „tunel”. În rândurile de mai jos urmează să elucidăm această situație.
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al limbii române ne spune că ambele variante sunt corecte. Așadar, indiferent de termenul folosit „tunele” sau „tuneluri” ați vorbit corect și nu trebuie să vă faceți o problemă în această situație.
De exemplu, este corect să spuneți: „Când am plecat în concediu în Grecia am trecut prin două tunele frumoase în Bulgaria”. Totodată, nu este greșită nici formularea: „Când am plecat în concediu în Grecia am trecut prin două tuneluri frumoase în Bulgaria„.
În concluzie, pluralul cuvântului „tunel” poate fi atât „tunele”, cât și „tuneluri”. Ambele forme sunt acceptate de gramatica limbii române și, ca atare, nu este greşită folosirea lor într-o conversaţie, fie ea verbală sau scrisă.
Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, un tunel este definit ca o „galerie subterană care traversează un masiv muntos sau deluros sau trece pe sub nivelul solului, pe sub o apă etc., servind drept cale de comunicație”.
Cel mai lung tunel feroviar din Europa este și cel mai lung din lume și a fost denumit „GBT” (Gotthard Base Tunnel). Acesta a fost realizat între oraşele Zürich şi Lugano, din Elveția, şi are o lungime de 57 de kilometri, traversând muntele St. Gotthard din Alpi.
Laerdal din Norvegia este cel mai lung tunel rutier din lume, cu o lungime de 24,5 kilometri. Acesta leagă orașele Lærdal și Aurland din vestul Norvegiei. Costrucția tunelului a fost demarată în anul 1995 și a fost finalizată 5 ani mai târziu, în anul 2000, potrivit meisterjob.ro.
Foto: Pexels.com