În Roma Antică, uciderea propriului părinte primea pedeapsa cu moartea. Cum se proceda?
Astăzi, crima este una dintre cele mai grave fapte pe care le poate săvârși un om. Așa a fost, însă, dintotdeauna. În urmă cu sute de ani, în Roma Antică, uciderea părinților era considerată un gest odios, iar cel care îl comitea era condamnat să ispășească pedeapsa cu moartea.
Astfel, odată cu apariția imperiului roman, a luat naștere o metodă de-a dreptul bizară de pedeapsă mortală. Cei care își ucideau unul dintre părinți erau puși într-un sac împreună cu o viperă, un câine şi un cocoş și erau înecați. Nici până astăzi istoricii nu găsesc o explicație pentru această pedeapsă capitală.
Care a fost cea mai mare comoară descoperită vreodată în România?
Cert este că, de cele mai multe ori, protagoniștii nici nu mai ajungeau să moară înecați. Ei mureau cu mult timp înainte, îdin cauza mușcăturii de viperă. Pedeapsa cu moartea a fost utilizată în acest fel și în alte teritorii. De exemplu, în Germania, criminalii au fost executați astfel până în secolul al XVIII-lea, când s-a considerat că măsura era un pic cam dură.
Alte moduri de a aplica pedeapsa cu moartea
Romanii nu aveau însă doar această metodă de execuție capitală. Un alt mod de a-i pedepsi pe cei ce încălcau legea era să îi arunce într-o cușcă cu animale sălbatice. Aceast tip de pedeapsă a fost importat în Roma antică în jurul sec. al II-lea î. de Hr. din Asia, unde forme asemănătoare au existat până în sec. al VI-lea.
Curiozități despre Roma Antică:
- În Roma Antică, dentiștii erau extrem de căutați. Arheologii au descoperit de-a lungul vremii multe dovezi ale faptului că romanii mergeau la stomatolog. Pintre acestea se numără și o mandibulă de femeie, pe care fusese montată o proteză;
- Un obicei straniu era acela că romanii obișnuiau să bea sângele gladiatorilor uciși. Ei considerau că le dă forță și vitalitate;
- Femeile din Roma Antică erau la modă și își vopseau părul cu o pastă formată din ierburi, râme și excremente de porumbel.
De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?