Ultima vară fără război în Europa? Istoric german: „Rusia ar putea ataca Lituania încă din această toamnă”

de: Claudiu Petrișor
24 03. 2025
Senke_Naitzel
Senke Naitzel

Lumea stă pe un butoi de pulbere, după ce Statele Unite ale Americii pare că cedează deliberat mii de kilometri pătrați de teritoriu al Ucrainei către Rusia. Iar rușii, continuă să vrea și mai mult.

Ultima vară de pace, întâia toamnă de război?

„Un atac rusesc asupra Lituaniei este posibil încă din această toamnă”, spune Senke Naitzel, expert militar, istoric și profesor la Universitatea din Potsdam, într-un interviu acordat publicației germane BILD.

Istoricul și-a explicat temerile spunând că „situația de securitate din lume s-a schimbat” din cauza dictatorului rus Vladimir Putin, precum și a politicilor președintelui american Donald Trump.

„Vedem că Rusia a anunțat exerciții la scară largă în Belarus. Vedem o teamă puternică în țările baltice că în timpul acestor exerciții, trupele ruse ar putea trece granița. Și vedem că poate cel de-al cincilea articol al NATO, cel puțin pentru Statele Unite, ar putea înceta să funcționeze. Descurajarea este slăbită”, a observat istoricul.

Există și o veste bună? Parțial. În opinia lui Senke Naitzel, Putin nu va ataca alte țări europene atâta timp cât va fi în război în Ucraina.

Ce se va întâmpla în cazul unui atac?

Lituania a devenit membru al NATO și al Uniunii Europene în primăvara lui 2004, astfel că un atac asupra Lituaniei ar face ca aceasta să primească sprijin de la aliați. Rămâne de văzut ce vor face Statele Unite ale Americii.

Potrivit lui Knightzel, în cazul unui conflict Europa versus Rusia, obținerea de informații va deveni, de asemenea, o problemă „dacă SUA încetează sprijinul pentru informații”.

„Avem prea puțini sateliți… Avem nevoie și de apărare aeriană mai puternică: cum să ne protejăm de rachete, elicoptere, avioane?”, a subliniat expertul pentru Bild.

Acesta este încrezător că Europa va face față unui conflict contra Rusiei lui Putin: „Canada rămâne în alianță. Există semnale încurajatoare de la Paris, Londra și acum Berlin că, probabil, noi europenii învățăm în sfârșit să mergem pe cont propriu”.

Lituania, primul stat independent al URSS

Pe data de martie 1990, cu un an înaintea desființării formale a Uniunii Sovietice, Lituania a devenit prima republică sovietică care s-a declarat independentă, ceea ce a dus la restaurarea statului independent Lituania. Cu o populație de aproape 3 milioane de locuitori, Lituania se situează pe malul sud-estic al Mării Baltice, având frontieră maritimă cu Suedia și Danemarca.