Lumea animalelor este și ea într-o continuă schimbare și cea mai bună dovadă este faptul că un pește care trăiește în America a ajuns în Delta Dunării. Numele său? Somnul pitic negru. Proveniența? Fermele din Ungaria.
Somnul pitic negru, considerat periculos de specialiști, și-a făcut loc în Lacul Golovița, din Delta Dunării. Acesta nu are prădător natural și se hrănește cu icre și puiet. Se pare că exemplare au venit pe Dunăre, din Ungaria, unde sunt ferme în care sunt crescuți astfel de pești.
„Este un consumator de tot ce înseamnă vietăți mărunte pe la mal, acolo unde crapul, carasul depun icre și le consumă. Din acest punct de vedere sunt nedoriți. Vine din ape cu temperaturi similare cu ale noastre și se poate înmulți”, a explicat pentru stirileprotv.ro Adrian Bîlbă, doctor în științe.
Somnul negru sau somnul pitic negru (Ameiurus melas) este un pește teleostean răpitor din familia ictaluride, originar din America de Nord, atingând 40 cm, care s-a răspândit împreună cu somnul pitic în Europa, unde a devenit extrem de nepopular din cauza impactului asupra speciilor autohtone de pești. Este un pește răpitor de temut, consumând insecte, crustacee, broaște, plante, icre de pește și pești mici.
Autoritățile le recomandă pescarilor ca în cazul în care mai găsesc exemplare, să nu le mai arunce înapoi în apă.
Somn pitic negru a fost semnalat pentru prima oară în România în 1997 de pescarii sportivi din Valea Ierului. Ulterior, s-a constatat prezența acestei specii și în râul Barcău. Somnul pitic negru a fost importat în heleșteiele din Ungaria în anul 1980 din Italia, apoi în anul 1997 a fost semnalat apariția speciei în partea ungară a Crișului. Probabil de aici specia s-a răspândit pe cale naturală și în apele din România. Până acum, în ultimii ani, nu a mai fost zărit niciun exemplar.