Care este legătura statuii lui Hristos din Rio de Janeiro cu România?

13.09.2018
Care este legătura statuii lui Hristos din Rio de Janeiro cu România?

Una dintre cele mai celebre statui din lume este Cristos Mântuitorul („Cristo Redentor”) din Rio de Janeiro, Brazilia. Puțini sunt cei care știu că fără ajutorul unui român, statuia nu ar fi arătat astăzi atât de spectaculos.

Un român a lucrat la capul lui Hristos

Monumentul „Cristo Redentor” este amplasat la sud de oraș, pe muntele Corcovado, la o altitudine de 700 de metri deasupra nivelului mării, în pădurea Tijuca. Monumentul are o înălțime de 30 metri, împreună cu soclul 38 de metri, lățimea la nivelul brațelor 28 metri și o greutate de 635 tone. Construcția era planificată cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Braziliei (7 martie 1822).

Sculptura cu pricina este creația francezului Paul Landowski. Sculptorul român Gheorghe Leonida, de care puțină lume a auzit în România, a fost inclus de către Paul Landowski în echipa care a început să lucreze la statuia gigantică de la Rio de Janeiro în anul 1922: Românul cunoscut în Hexagon ca fiind un mare portreist a fost însărcinat să realizeze capul statuii lui Iisus Hristos.

Cine a fost Gheorghe Leonida?

Gheorghe Leonida s-a născut la Galați, în anul 1892. Acesta a avut 11 frați, inginerul Dimitrie Leonida fiind unul dintre ei. După ce a luptat pe front în Primul Război Mondial, Gheorghe Leonida și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani. În anul 1925 s-a mutat la Paris, unde l-a cunoscut pe Paul Landowski. Acesta l-a angajat pe Leonida să realizeze capul statuii lui Iisus Hristos din Brazilia. Lucrarea realizată în beton armat a început în anul 1926 și a fost finalizată cinci ani mai târziu, în anul 1931.

A căzut de pe casă și a murit

Gheorghe Leonida a avut un sfârșit tragic. Întors în România, Leonida a murit în primăvara anului 1942, căzând de pe acoperișul casei familiei sale din București, în timp ce culegea flori de tei. Avea 49 de ani.

E adevărat că în Primul Război Mondial soldații francezi mergeau pe câmpul de luptă cu taxi?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot