În parcul arheologic din Pompei, în zona Regio IX, oamenii de știință au descoperit o pictură care reprezintă ceea ce noi numim astăzi „o pizza”. Această frescă este considerată a fi un strămoș al pizzei din zilele noastre.
Frescă romană are o vechime de 2.000 de ani, potrivit arheologilor, și este cea mai veche reprezentare descoperită până acum a pizzei. Pictura a fost dezgropată, recent, în timpul săpăturilor din zona Regio IX din parcul arheologic Pompei, din Italia. Trebuie precizat că rămășițele orașului roman sunt aproape de Napoli, locul de naștere al pizzei.
Ceea ce a fost înfățișat pe peretele unei vechi case din Pompei ar putea fi un strămoș îndepărtat al felului de mâncare modern, au spus experții din parcul arheologic într-un comunicat, potrivit independent.co.uk.
Fresca pare să înfățișeze o pâine focaccia rotundă, servită cu o varietate de fructe. Experții cred că pâinea este asezonată cu o brânză din plante, cunoscută sub numele de „moretum”, care a fost mâncată de romani în acea perioadă.
Pâinea pare a fi servită cu vin și fructe, inclusiv rodie, curmale și ceva care arată ca ananasul, deși acest fruct nu a fost descoperit de europeni până în 1493, când Cristofor Columb a ajuns în Guadelupa.
Trebuie specificat însă că pizza din frescă nu avea două ingrediente clasice; rosiile si mozzarella. Acest lucru s-a datorat și faptului că roșiile au ajuns în Europa din America, în secolul al XVI-lea, și, prin urmare, nu erau disponibile în epoca romană. Unii experți cred că descoperirea mozzarelei a dus direct la inventarea pizzei în anii 1700.
Din păcate, orașul Pompei a fost îngropat sub cenușă când Muntele Vezuviu a erupt, în anul 79 după Iisus Hristos. Potrivit datelor oficiale peste 1.300 de victime au fost găsite în ultimii 250 de ani în situl arheologic de la câțiva kilometri de Napoli.
Pizza are origini străvechi, fiind similară în multe feluri cu pâinea plată pregătită în antichitate de către popoare precum egiptenii, grecii și romanii. Totuși, forma modernă de pizza, cu utilizarea sosului de roșii și a brânzei, a evoluat în Napoli, Italia, în secolul al XVII-lea.
Pizza Margherita, unul dintre cele mai populare tipuri de pizza, a fost creată în onoarea reginei Italiei, Margherita de Savoia, în 1889. Pizza Margherita este compusă din sos de roșii, mozzarella și frunze proaspete de busuioc, reprezentând culorile drapelului italian: roșu, alb și verde.
Pizza a fost una dintre primele mâncăruri pregătite și consumate în spațiu. Astronautul italo-american Luca Parmitano a pregătit pizza în Stația Spațială Internațională (ISS) în 2019, utilizând ingrediente speciale care să funcționeze în microgravitație.
Foto: independent.co.uk