Vlad Țepeș a fost domnitorul Țării Românești în anii 1448, 1456-1462 și 1476. Voievodul s-a născut în anul 1431, la Sighișoara, și a murit pe 14 decembrie 1476, la București. A fost denumit și Vlad Drăculea sau Dracula, de către străini.
Despre Vlad Țepeș s-au scris multe, de-a lungul timpului, voievodul român fiind la baza romanului „Dracula” al lui Bram Stoker. Moartea sa nu a fost elucidată nici până în prezent și este învăluită într-un oarecare mister.
Vlad Țepeș a intrat în istorie pentru vitejia cu care s-a luptat cu otomanii, dar și pentru faptul că era nemilos cu inamicii, pe care îi trăgea în țeapă. Din păcate, nu s-a fost aflat niciodată cu exactitate cum a murit voievodul român și nici unde este înmormântat. Deși, există mai multe ipoteze, iar una dintre ele este plauzibilă.
Potrivit istoricilor, este imposibil de spus cum a murit Vlad Țepeș sau unde este el îngropat, însă există mai multe ipoteze. Una dintre acestea susține că osemintele marelui voievod se găsesc la mănăstirea Comana.
La 30 de kilometri de București se găsește lăcașul de cult, care a fost ridicat la ordinul lui Vlad Țepeș. Se spune că la baza acestei mănăstiri se găsesc osemintele domnitorului și, tot aici, și-ar fi găsit sfârșitul, în locul numit „Fântâna cu nuc”.
Vlad Țepeș a fost omorât pe drumul ce leagă Bucureștiul de Giurgiu, în 1465, la trei ani după ce a construit mănăstirea Comana, în 1462. Țăranii au păstrat până astăzi în memoria colectivă locul unde a fost ucis, numit „Fântâna cu nuc” sau „Fântâna cu leac”. Conform practicilor din Evul Mediu – domnitorul a fost decapitat, capul fiind dus sultanului, iar trupul urmând a fi înmormântat în cea mai apropiată mănăstire sau biserică legată de numele său. Or, singura mănăstire ctitorită de Vlad Țepeș în acest areal este aceasta, de la Comana, a povestit părintele Mihail de la mănăstirea Comana, potrivit arhiva.formula-as.ro.
Acesta a adăugat: În anii ’70, doi cercetători de prestigiu de atunci, Lia și Adrian Bătrânu, au făcut săpături arheologice și au evidențiat locul unde a fost bisericuța de lemn a lui Țepeș, lângă turnul de clopotniță. Acolo unde trebuia să fie mormântul ctitorului au găsit un trup decapitat, fără niciun însemn domnesc și fără nicio inscripție, dar de jur-imprejur cu monede emise în vremea lui Vlad Țepeș, ceea ce ne face să credem că aici își va fi găsit odihna marele voievod.
Domintorul Vlad Țepeș a murit în 1476, la vârsta de 45 de ani.
Mănăstirea Comana a fost ridicată în anul 1461, la ordinul lui Vlad Țepeș, și avea rol de cetate-mănăstire. Pe locul unde a fost ridicată construcția se afla o mică insulă, în mijlocul unei mlaștini. Biserica poartă hramul Sfântului Nicolae, iar, de-a lungul timpului, a fost reclădită pe vechile ruine.
În prezent, Mănăstirea Comana este inclusă pe Lista monumentelor istorice din România. Aici, își duc somnul de veci, pe lângă Vlad Țepeș, și domnii Radu Șerban și Nicolae Pătrașcu (fiul lui Mihai Viteazu) și prinții Cantacuzino din ramura Drăghici.
Foto: Wikipedia.org