Unde este, de fapt, centrul României și cum arată?
Cu o suprafață de 238.397 de km², România se află pe poziția a 13-a în Europa în ceea ce privește mărimea sa. Mulți geografi au asemănat forma țării noastre cu un pește. Totuși, unde se află, de fapt, centrul României?
Unde este centrul României?
Până în ultimii ani, manualele de Geografie studiate în școala generală susțineau că centrul ţării noastre se găseşte în satul Dealu Frumos din judeţul Sibiu. De altfel, la fața locului există și o pancartă pe care scrie cu litere de-o șchioapă: „Călătorule! Nu uita, tocmai ai trecut prin centrul țării”. Doar că lucrurile nu stau chiar așa.
Care este cel mai mic oraș din România?
Specialiştii de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca au folosit recent tehnologii ultra-moderne de cartografiere şi au descoperit că centrul țării nu se află în satul Dealul Frumos. Conform acestora, centrul ţării s-ar afla, de fapt, la 30 de kilometri de Dealu Frumos, la ieşirea din Făgăraş spre Braşov. Coordonatele geografice sunt: 45 de grade şi 50 de minute latitudine nordică şi 24 de grade şi 59 de minute longitudine estică. Locul cu pricina nu este marcat, fiind doar un câmp neingrijit. Cel puțin pentru un moment.
Curiozități despre relieful României:
- Munţii Carpaţi reprezintă al doilea cel mai lung lanţ muntos de pe „Bătrânul Continent”. Lanțul are o lungime de aproximativ 1.500 km, după lanțul muntos al Scandinaviei, care are aproximativ 1.700 km;
- Caracteristicile principale ale unităților de relief din România sunt proportionalitatea (31% munți, 36% dealuri și podisuri, 33% câmpii și lunci);
- În România sunt 12 vârfuri de peste 2500 de metri. Cel mai înalt este Vârful Moldoveanu care are 2544 de metri;
- În Munții Carpați se găsește cel mai mare lanț vulcanic din Europa;
- În anul 1943, un profesor din Târgu Jiu pe nume Victor Diamaca a descoperit două comete. Una dintre comete se numește Cometa Diamaca 1943.
- În România sunt mai bine de 12.000 pesteri si avene. Conform specialiștilor, nici până acum nu au fost toate descoperite.
Foto: transilvaniareporter.ro