Unde este localizat „sfârșitul lumii”?

14.09.2022
Unde este localizat „sfârșitul lumii”?

„Ce trebuie să rămâie, în chip firesc, după sfârşitul lumii? Un reporter.”, spunea marele istoric Nicolae Iorga. Despre un eventual final al omenirii s-a tot vorbit, mai ales în ultimii ani. La nivel geografic există un loc care poate fi lesne numit „sfârșitul lumii” sau, cum spun englezii „the end of the Earth” („sfârșitul Pământului”).

Verdens Ende („Sfârșitul lumii”, sau „Sfârșitul Pământului” în norvegiană) este o zonă de agrement situată în vârful cel mai sudic al insulei Tjøme din municipalitatea Færder, Norvegia. Această zonă este alcătuită din diverse insulițe și stânci și este unul dintre cele mai populare locuri pitorești din zonă, cu vedere panoramică la Skagerrak. Aici se practică pescuitul.

„Sfârșitul lumii” este localizat la două ore cu mașina de Oslo, capitala Norvegiei. În apropiere de Verdens Ende se află Tønsberg este cel mai vechi oraș din Norvegia. A fost fondat în anul 871, în timpul epocii vikingilor, scrie desireetravels.com.

Una dintre atracțiile din Verdens Ende este „Farul de pietriș”, cunoscut de către localnici sub numele de „Vippefyr”, construit cu pietricele găsite în această zonă.

De ce „Sfârșitul lumii” vine din… Norvegia?

Totuși, de ce zona poartă denumirea de „Sfârșitul lumii”? Conform oamenilor de știință principalul argument este o densitate a populației extrem de scăzută. Un alt motiv este vremea. Cu aproape 7 luni de iarnă în fiecare an, Norvegia nu este deloc o țară prietenoasă. În timpul iernii, multe zile sunt întunecate, datorită apropierii Norvegiei de Polul Nord. Un alt factor care contribuie la izolarea Norvegiei de alte țări este calitatea precară a solului. Acesta este foarte stâncos pe suprafețe mari din țară și există puține terenuri agricole.

Curiozități despre Norvegia:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot