Unde este localizat „sfârșitul lumii”?

de: Claudiu Petrișor
14 09. 2022
469533874ffeaa42d45e884a56e1ce78

„Ce trebuie să rămâie, în chip firesc, după sfârşitul lumii? Un reporter.”, spunea marele istoric Nicolae Iorga. Despre un eventual final al omenirii s-a tot vorbit, mai ales în ultimii ani. La nivel geografic există un loc care poate fi lesne numit „sfârșitul lumii” sau, cum spun englezii „the end of the Earth” („sfârșitul Pământului”).

Verdens Ende („Sfârșitul lumii”, sau „Sfârșitul Pământului” în norvegiană) este o zonă de agrement situată în vârful cel mai sudic al insulei Tjøme din municipalitatea Færder, Norvegia. Această zonă este alcătuită din diverse insulițe și stânci și este unul dintre cele mai populare locuri pitorești din zonă, cu vedere panoramică la Skagerrak. Aici se practică pescuitul.

„Sfârșitul lumii” este localizat la două ore cu mașina de Oslo, capitala Norvegiei. În apropiere de Verdens Ende se află Tønsberg este cel mai vechi oraș din Norvegia. A fost fondat în anul 871, în timpul epocii vikingilor, scrie desireetravels.com.

Una dintre atracțiile din Verdens Ende este „Farul de pietriș”, cunoscut de către localnici sub numele de „Vippefyr”, construit cu pietricele găsite în această zonă.

De ce „Sfârșitul lumii” vine din… Norvegia?

Totuși, de ce zona poartă denumirea de „Sfârșitul lumii”? Conform oamenilor de știință principalul argument este o densitate a populației extrem de scăzută. Un alt motiv este vremea. Cu aproape 7 luni de iarnă în fiecare an, Norvegia nu este deloc o țară prietenoasă. În timpul iernii, multe zile sunt întunecate, datorită apropierii Norvegiei de Polul Nord. Un alt factor care contribuie la izolarea Norvegiei de alte țări este calitatea precară a solului. Acesta este foarte stâncos pe suprafețe mari din țară și există puține terenuri agricole.

Curiozități despre Norvegia:

  • Există un oraș în Norvegia unde este „interzis” să mori. În orașul Longyearbyen, din Insulele Svalbard autoritățile au decis să nu mai îngroape pe nimeni după ce au descoperit că permafrostul împiedică descompunerea cadavrelor și permite supraviețuirea virusurilor. Cei care mor în acest oraș sunt transportați pe continent pentru a fi înhumați.
  • În Norvegia, veniturile și averea fiecărui cetățean, indiferent că lucrează la stat sau în privat, sunt publice și pot fi verificate pe internet.
  • Majoritatea caselor din Norvegia nu au garduri, ferestrele nu au perdele și nici draperii, iar lumina stă deschisă mai tot timpul.
  • În Norvegia, un Pinguin a fost numit Cavaler. Se întâmpla în 2008, iar numele păsării era Sir Olav.