Unde este mormântul Fecioarei Maria?

01.11.2024
Unde este mormântul Fecioarei Maria?

Unul dintre cele mai cunoscute morminte din lumea creștină este Mormântul Sfânt de la Ierusalim situat în Biserica Sfântului Mormânt. Totuși, un mormânt la fel de important este cel al Fecioarei Maria. Unde este situat?

Biserica Mormântului Sfântei Fecioare Maria, cunoscută, de asemenea, ca Mormântul Maicii Domnului este situat tot în Ierusalim, la poalele Muntelui Măslinilor.

Cum a murit Fecioara Maria?

Se pare că Fecioara Maria a murit de moarte naturală la fel ca orice ființă umană. Religia creștină spune că sufletul ei a fost primit de Hristos după moarte și că trupul ei a fost înviat a treia zi după adormirea ei, moment în care ea a fost ridicată cu sufletul și cu trupul la cer, în așteptarea Învierii finale. Potrivit acestei învățături, mormântul ei a fost găsit gol în a treia zi, la fel ca în cazul lui Iisus Hristos.

Totuși, printre mai marii bisericii catolice rămâne întrebarea dacă Maria a suferit sau nu moartea fizică. Pe data de 25 iunie 1997 papa Ioan Paul al II-lea a spus că Fecioara Maria a suferit moartea naturală înainte de ridicarea ei la Cer.

O relatare istorică cunoscută sub numele de Historia Euthymiaca arată că a 3-a zi după deces mormântul Mariei era gol, fiind găsit acolo doar giulgiul ei, care era păstrat în biserica din Grădina Ghetsimani. În anul 452 giulgiul a fost trimis la Constantinopol, unde a fost păstrat în Biserica Maicii Domnului din Vlaherne.

Cartea lui Ioan despre Adormirea Mariei, scrisă în secolul I, al III-lea, al IV-lea sau al VII-lea, plasează mormântul ei în Grădina Ghetsimani, la fel ca Tratatul cu privire la trecerea Fericitei Fecioare Maria din secolul al IV-lea.

A murit Fecioara Maria în Efes?

O legendă, care a fost menționată prima dată de Epifanie de Salamina în secolul al IV-lea d.Hr., pretindea că Fecioara Maria ar fi trăit ultimii ani ai vieții sale în orașul Efes aflat astăzi în Turcia. Tradiția Bisericii Ortodoxe susține că Fecioara Maria a trăit la Selçuk, în vecinătatea Efesului, unde există un loc cunoscut în prezent sub numele de Casa Fecioarei Maria și venerat de catolici și musulmani, dar adaugă că ea a rămas acolo doar câțiva ani, chiar dacă există relatări că ea ar fi trăit acolo în ultimii nouă ani de viață, până la moartea ei.

Astăzi, mormântul Maicii Domnului se afla in partea de nord a Gradinii Ghetsimani, într-o galerie subterana adanc sapata in piatra. Deasupra, Sfanta Elena a zidit o biserica intre anii 325-337. Această biserică a fost distrusă și refăcută de mai multe ori în cei aproape 2.000 de ani.

Biserica de pe Mormantul Maicii Domnului, din piatra, boltita, are astăzi forma unei nave lungi de circa 20 de metri si lată de aproximativ 7 metri. Mormântul este închis de jur-imprejur si pe deasupra de o mică încapere de 2×1,50 metri, formata din aceeasi stanca de piatra. Intrarea se face prin fata, pe o usa extrem de joasă, care în timpul slujbei tine locul Sfintelor Usi, scrie crestinortodox.ro.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Putin: „Rușii și ucrainienii sunt un singur popor”. Are dreptate președintele rus?
Războiul din Ucraina generează frică, îngrijorare și durere pe „Bătrânul Continent”. De 1.000 de zile, de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, Vladimir Putin a încercat să-și... citește tot
Curiozități despre furnici, aceste insecte mici. Cât de mare este cea mai mare furnică? Cum se practică sclavia în colonie?
Curiozități despre furnici, aceste insecte mici. Cât de mare este cea mai mare furnică? Cum se practică sclavia în colonie?
Cine nu a văzut măcar o dată un mușuroi de furnici? Sau, cine nu a simțit că o furnică se urcă pe piciorul său? Ei bine, furnicile sunt unele dintre cele mai fascinante insecte. Site-ul... citește tot