Unde este și cum arată centrul Europei?
Europa are o suprafață de 10.180.000 kilometri pătrați și este mărginită de Oceanul Arctic la nord, Oceanul Atlantic la vest, Marea Mediterană la sud și de Asia la est. Altfel spus, „Bătrânul Continent” acoperă 2% din suprafața totală a Pământului sau 6,8% din zona terestră.
Unde este centrul Europei?
Pe acest continent se găsesc 50 de țări suverane, iar Rusia este cea mai mare dintre ele, acoperind 39% din suprafața Europei și cuprinzând 15% din populația ei. Istoricii au încercat, de-a lungul timpului, să găsească centrul acestui continent, iar după mai multe analize se pare că acesta ar fi în Belarus.
Un monument din orașul bielorus Polotsk pretinde că marchează exact punctul de mijloc al continentului european. Desigur, centrul geografic al Europei este mai larg recunoscut ca fiind puțin mai la est, în Lituania, pe baza cercetărilor conduse de Jean-George Affholder de la Institutul Național Geografic din Franța. Cu toate acestea, cercetările recente efectuate de o echipă din Belarus au identificat centrul Europei ca fiind în propria țară.
Locația din orașul Polotsk este marcată cu un monument care a fost inaugurat în anul 2008. Opera artistică descrie emisfera nordică a Pământului cu o hartă a Europei traversată de meridiane. Barca de deasupra marcajului este un simbol al orașului Polotsk, care a fost un centru comercial important pe râul Dvina, încă de pe vremea vikingilor.
Cei care ajung în această, zonă pot cumpăra o carte poștală din apropiere pentru a dovedi că au fost în exact în centrul continentului.
Cum a apărut numele Europa?
Europa este al treilea continent după Asia și Africa ca număr de locuitori. Denumirea de Europa a fost folosită pentru prima dată în Legendele Olimpului. Se pare că Zeus, conducătorul zeilor, s-a îndrăgostit de inocenta nimfă pe nume Europa (sora lui Cadmus şi fiica regelui Agenor al Feniciei făcută cu Telephasa) ce culegea flori împreună cu însoţitoarele sale pe litoralul pontic.
Zeul s-a transformat într-un taur alb cu coarne ca semiluna și a luat-o pe frumoasa Europa pe care a purtat-o în valurile Mării Negre spre ţărmurile insulei Creta, unde ea a devenit regină. Pământul pe care a fost adusă de nimfa de la Marea Neagră a primit ulterior numele său, Europa. Dar, acestea sunt povești.
Din punct de vedere etimologic, numele vine din limba greacă, de la cuvintele „Eur”, care însemna „întins”, şi „op”, care înseamnă „ochi”.
Curiozități despre Europa:
- În prezent continentul este format din 50 de state, însă în trecut acestea erau un număr de 70, dar multe dintre ele au dispărut ca urmare a războaielor și modificării granițelor;
- Disneyland, din Paris, este cel mai vizitat obiectiv turistic de pe continent;
- În fiecare an, pe data de 9 mai se serbează Ziua Europei. La această dată, în anul 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, a propus o colaborare economică între Franța și Germania, pentru a elimina disensiunile între cele două state;
- Istanbul este singurul oraș din lume situat pe două continente: Asia și Europa;
- Pe teritoriul Europei se află atât cel mai mic stat din lume, Vatican, cât şi cel mai mare, Rusia;
- În urmă cu milioane de ani, Marea Mediterana a fost un deșert pustiu.
Foto: Wikipedia.org și atlasobscura.com