Șampania este o băutură fină, demnă să servească petrecerilor sau evenimentelor importante. Deși nivelul de alcool este unul redus, acest tip de băutură nu se consumă des. Cea mai mare curiozitate a acestei băuturi este că se produce într-un singur loc din lume. În ce regiune se fabrică șampania?
Piața băuturilor este una în care se învârt sume importante. Una dintre cele mai mari minciuni ale industriei este asocierea șampaniei cu vinul spumant. Deși textura și gustul pot fi similare, diferența dintre ele este totală.
Șampania este un tip de vin spumant, dar vinul spumant nu este șampanie. Diferențele dintre cele două este preponderent la aromă. Prima are o aromă specifică, iar gustul vinului spumant poate fi fructat, cu arome de pere sau măr. Bulele de dioxid de carbon au o consistență diferită: astfel că la șampanie sunt foarte fine și mai pregnante la vinul spumant.
O altă diferență semnificativă este prețul. Șampania are un preț semnificativ mai mare pentru că procesul de realizare este unul mai complex. Astfel că o șampanie de calitate poate să depășească câteva mii de euro, iar vinul spumant este accesibil publicului larg.
Există mai multe tipuri de vin spumant, în funcție de origini:
Cum am spus mai sus, șampania este un tip de vin spumant, dar nu trebuie confundate. În baza mai multor tratate internaționale, denumirea de Șampanie nu poate folosit decât asupra produselor care provin din regiunea Champagne din nord-estul Franței.
Șampania este cel mai scump sortiment de vin spumant, iar criticii îl clasifică ca fiind cel mai calitativ, fiind protejat de legile unui stat, fiind fabricat doar din anumite tipuri de struguri.
Majoritatea podgoriilor se află în diferite departamente franceze: Aisne (2.000 ha), Aube (6.000 ha) și Marne (22.000 ha).
Foto: Depositphotos.com