Unde se află cea mai sudică biserică ortodoxă din lume?

07.06.2023
Unde se află cea mai sudică biserică ortodoxă din lume?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au găsit liniștea sufletească în lăcașurile de cult. Ca atare, au fost construite tot felul de clădiri, unde credincioșii să vină să se roage și să fie mai aproape de divinitate. Creștinismul are cei mai mulți adepți în lume, fiind ridicate biserici chiar și în locuri în care nu ai crede că este posibil.

Cea mai sudică biserică ortodoxă din lume

În Antarctica, în apropiere de stația rusească de cercetare Bellingshausen, se află cea mai sudică biserica ortodoxă din lume, numită Sfânta Treime. Ca în orice astfel de lăcaș de cult, duminica se ține slujbă, cu toate că afară este un ger de crapă pietrele. Clopotul este tras în ultima zi a săptămânii la ora 6:00 dimineața pentru a anunța viitorul eveniment religios.

Biserica Sfânta Treime a început să fie construită în anul 2002, fiind finalizată în 2004 când, de altfel, a și fost sfințită. Clădirea nu respectă arhitectura construcțiilor din zonă, care sunt cât mai pitice pentru a face față vântului polar și temperaturilor scăzute. Lăcașul de cult are o înălțime de 15 metri și deservește nevoilor spirituale ale oamenilor care lucrează la diferitele stații de cercetare din zonă.

Biserica a fost construită din lemn de pin, adus din Siberia, fiind ridicată în stil tradițional rusesc. Construcția nu este foarte mare și poate adăposti aproximativ 30 de credincioși, în același timp. Primul preot a fost părintele Calistrat (Romanenko), monah din Lavra Sfântului Serghie de Radonej – Sfânta Treime.

Sub paralela 40 Sud, nu există lege; sub paralela 50 Sud, nu există Dumnezeu, spuneau marinarii care ajungeau în această zonă în secolul trecut, potrivit theguardian.com.

Pe lângă cercetătorii ruși de la stația Bellingshausen, templul închinat lui Dumnezeu este vizitat și de oamenii de la celelalte stații de cercetare din zonă, precum cele chiliene, poloneze, coreene etc. De altfel, în data de 29 ianuarie 2007, în această biserică a fost oficializată o slujbă de cununie între chilianul Eduardo Aliaga Ilabaca și rusoaica Angelina Zhuldybina.

Biserica Sfânta Treime din Antarctica se numără printre puținele lăcașului de cult ortodoxe construite în zone inospitaliere, alături de mănăstirile din Deșertul Sinai și Pustiul Hozeva.

Foto: theguardian.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În Istanbul se construiește o strâmtoare artificială. Cum va ajunge o bucată din Istanbul o insulă?
În anul 2021, Turcia a început lucrările la un canal navigabil paralel cu strâmtoarea Bosfor. Canalul va avea o lungime de 45 de km și va transforma o parte din Istanbul într-o insulă. Ideea... citește tot
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Cum era viața nobililor/boierilor români de odinioară? Câte feluri de mâncare serveau la o masă și ce era considerat „delicatesă”?
Încă din cele mai vechi timpuri au existat clase sociale și nici spațiul carpato-danubiano-pontic nu a făcut excepție. Sute de ani, nobilii au dus o viață diferită de cea a românilor de... citește tot
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Trump: „100% vom avea Groenlanda”
Donald Trump a pus lumea pe jar cu noi declarații. Actualul președinte al Statelor Unite ale Americii a declarat că își dorește pentru țara sa Groenlanda, deși danezii i-au spus că cea mai... citește tot