Unde se află fluviul dragon? De ce a fost denumit astfel?

11.01.2022
Unde se află fluviul dragon? De ce a fost denumit astfel?

Pe Terra curg milioane de râuri, unele mici și neînsemnate, altele adevărate fluvii. De-a lungul timpului, în apropierea acestor ape s-au dezvoltat comunităţi umane, accesul ușor la lichidul vital ușurându-le viața oamenilor. Cel mai mare fluviu din lume este Nilul din Africa, cu o lungime de 6.690 km.

În Europa și mai exact în Portugalia, se află un fluviu care este apreciat de toată lumea din pricina formii sale. Privit de sus, acesta are forma unui dragon, iar turiștii care au ajuns în zonă și au filmat cu drona s-au declarat fascinați de forma acestei ape.

Dragonul este simbol al puterii în cultura chineză

Situat în municipalitatea Castro Marim din Algarve, Barajul Odeleite a fost construit pe râul Odeleite, care se ridică în zonele înalte ale Serra do Caldeirão și se varsă în Rio Guadiana.

O fotografie aeriană care a devenit virală prima dată în anul 2015 a arătat că rezervorul are forma unui dragon albastru, simbol al puterii și norocului în cultura chineză. Totodată, forma se aseamănă și cu o emblemă care a fost folosită în mod tradițional de împărații chinezi, de-a lungul istoriei. Acest fapt a atras atenția multor vizitatori, care au început să se refere la el sub denumirea de „Râul Dragonului Albastru”.

Aproape de baraj, micul sat Odeleite are mai multe puncte de interes, cum ar fi biserica, construită în 1534, câteva vestigii arheologice din epoca romană și o serie de mori de apă și de vânt care sunt tipice acestei regiuni din Portugalia. Patrimoniul natural și activitățile în aer liber, cum ar fi mersul pe jos și ciclismul, excursiile cu barca și alte sporturi acvatice sunt, de asemenea, motive bune pentru a vizita zona.

 

Curiozități despre Portugalia

Cel mai lung fluviu din Europa

Cel mai lung fluviu din Europa, Volga, are un bazin masiv care acoperă aproape două treimi din partea europeană a Rusiei. Lungimea totală a Volgăi este de 3.530 km. Volga izvorăște din Podișul Valdai, la nord-vest de capitala Rusiei, Moscova, și curge spre sud până se varsă în Marea Caspică.

Are aproximativ 200 de afluenți deoarece bazinul hidrografic drenează o suprafață de 1.380.000 de km pătrați. Unsprezece orașe importante din Rusia, între care Moscova, Nijni Novgorod, Kazan, Volgograd sau Astrakhan, se află de-a lungul bazinului de drenaj al râului Volga.

Cel mai lung fluviu din Europa este alimentat de apa provenită din zăpadă (aproximativ 60%), de apă din subteran (30%) și de apa de ploaie (10%).

Foto: Wikipedia.org și visitportugal.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot