Unde se află Muntele Sinai, locul unde Moise ar fi primit cele Zece Porunci? Care e legătura cu mănăstirea Sinaia?

04.11.2021
Unde se află Muntele Sinai, locul unde Moise ar fi primit cele Zece Porunci? Care e legătura cu mănăstirea Sinaia?

Moise este unul dintre cele mai importante personaje biblice. El este cel care a fost ales de Dumnezeu pentru a primi Legea divină și tot Moise este fondatorul iudaismului, religia evreilor. Moise a primit cele Zece Porunci pe Muntele Sinai. Totuși, unde este situat acest munte?

Unde se află Muntele Sinai?

Cele Zece Porunci, cunoscute și sub numele de decalog, sunt zece reguli religioase după care se ghidează iudaismul și creștinismul. Conform Bibliei, cele Zece Porunci i-au fost dictate de către Dumnezeu lui Moise pe Muntele Sinai.

Muntele Sinai, cunoscut și sub numele de Muntele Horeb, este situat în Peninsula Sinai din Egipt. Acesta are o altitudine maximă de 2287 de metri și este situat în apropierea orașului Saint Catherine și apropierea Muntelui Catherine (2629 m, cel mai înalt vârf din Egipt). Muntele Sinai este înconjurat din toate părțile de culmi mai înalte ale altor munți.

Istoricii nu au însă nicio dovadă palpabilă că Moise s-ar fi aflat pe Muntele Sinai când a primit Decalogul. Ba mai mult, anumite tradiții creștine timpurii susțin că acest eveniment a avut loc în apropiere de Muntele Serbal, la poalele căruia o mănăstire a fost fondată în secolul al IV-lea.

Care este legătura dintre Muntele Sinai și Sinaia?

La sfârșitul secolului al XVII-lea, spătarul Mihai Cantacuzino (1640-1716), unul dintre marii boieri din Țara Românească a făcut un pelerinaj la Locurile Sfinte, mergând și în peninsula Sinai, unde a ajuns până la Mănăstirea Sfânta Ecaterina, ridicată pe pantele Muntelui Sinai.

Vizibil fasscinat de măreția biblică a locurilor vizitate, a ctitorit în anul 1695, la reîntoarcerea în Țara Românească, o mânăstire pe care a numit-o Sinaia (actuala Mănăstire Sinaia, de la care provine și numele orașului Sinaia). În actul de fondare, spătarul Mihai Cantacuzino spune:

„Am zidit din temelie și am înălțat un schițișor, numindu-se Sinaia, după asemănarea Sinaiei cei mari și după-cum arată și Patriarchul Țarigradului Gavriil (1702), pe care Sinaia au numit-o bine făcând, îndemnându-se de multă dragoste și cucernicie ce avea către sfântul și de Dumnezeu umblatul muntele Sinaiei”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot