Unde se fabrică leii, banii românești? Cum arată clădirea unde se produc banii?

18.06.2018
Unde se fabrică leii, banii românești? Cum arată clădirea unde se produc banii?

Zilnic ne trec prin mână zeci, sute sau chiar mii de bancnote, unele mai noi, altele mai vechi. Totuși, mulți se întreabă, pe drept, unde se fabrică bancnotele românești, acele hârtii de plastic menite să aducă fericire pe chipurile posesorilor lor.

Pe Netflix rulează un film cu mare priză la public care se numește „La casa de papel” („Casa de hârtie”). Personajul principal este El Profesor, un bărbat înzestrat cu o inteligență ieșită din comun, ce planifică cea mai mare lovitură dată vreodată în istorie. Acesta recrutează o bandă formată din opt persoane cu anumite abilități și cu un cazier stufos care nu au nimic de pierdut. Scopul este de a intra în Monetăria Regală a Spaniei, astfel încât să poată tipări în câteva zile 2,4 miliarde de euro.

De ce moneda românească se numește „leu”? De unde vine denumirea de „leu”?

Dacă, prin absurd, la noi ar fi posibil un astfel de scenariu, unde ar trebui să dea lovitura tâlharii? Unde se fabrică, de fapt, leii românești? În urmă cu câțiva ani, în România, se produceau doar bancnote de 1, 5 şi 10 lei, iar banii mari se făceau în Elveţia, una dintre cele mai sigure țări din lume. Astăzi, lucrurile s-au schimbat radical.

Toate bancnotele cu valori de până la 500 de lei sunt realizate la Imprimeria Băncii Naţionale, scrie digi24.ro. Imprimeria Băncii Naţionale (foto jos) are sediul în zona de sud a Bucureştiului, pe strada Luica, și este singura institutie de acest gen din Europa care tipăreşte bancnote pe suport de plastic. Bancnota din plastic este cu 30% mai scumpă, dar de 6 ori mai rezistentă decât cea din hârtie. Tot aici se fac bonuri valorice, cecuri, broșuri etc.

Cum se aleg personalitățile de pe bancnote?

Hârtiile sunt fabricate cu atenție și conțin elemente de securitate pentru a preveni falsificarea. După ce sunt gata, bancnotele sunt încărcate în maşini blindate iar apoi sunt transportate, sub escortă, la Banca Naţională. Această instituție este cea care coordonează activitatea monetăriei şi imprimăriei și, în baza unor anumite cercetări, comandă ce cantităţi de bani să se fabrice.

Când vine vorba despre monede, anual, din peste 6.000 de tone de metal se fabrică mai mult de un miliard de rondele din oţel şi alamă care ulterior devin monede.

Curiozități despre bancnotele românești

Imprimeria BNR
Imprimeria BNR se află în sudul Capitalei

Când intră banii pe card? Care este durata unui transfer bancar?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Actori din „Singur acasă” care au murit de când filmul a fost lansat
Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile este, cu siguranță, „Singur acasă”. În ciuda faptului că a apărut în urmă cu 35 de ani, filmul este în continuare unul dintre cele... citește tot
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot