Unde se găsește cel mai vechi desen de pe teritoriul țării noastre?

05.11.2020
Unde se găsește cel mai vechi desen de pe teritoriul țării noastre?

Cel mai vechi desen. România este plină de zone turistice care, din nefericire, nu sunt promovate așa cum ar trebui. Lipsa infrastructurii face ca multe locații să fie lăsate în paragină și uitate de vreme. Cu toate acestea, tocmai acest inconvenient face ca țara noastră să mai aibă locuri unice în lume, unde natura este în stare pură.

Desen cu o vechime de 2.000 de ani

O locație, despre care puțină lume știe, se găsește la 22 de kilometri de oraşul Câmpulung Muscel, la o altitudine de 880 de metri. Aici, se spune că se găsește cea mai aspră sihăstrie românească.

Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă este un loc unde Divinitatea se simte mai aproape ca oriunde. Surprinzător, pe unul dintre pereţi se află un desen care reprezintă un cavaler cu lance. Potrivit specialiștilor, desenul are aproape 2.000 de ani vechime.

Zona este atât de izolată încât alimentele, materialele şi apa se transportă până acolo cu un funicularul (cărucioare cu materiale, folosit în regiunile muntoase greu accesibile).

Turiștii care se încumetă să urce până acolo vor descoperi pe peretele pietros al mănăstirii un desen schematic, ce înfăţişează un cavaler cu lance. Totodată, la poalele dealului unde se află lăcașul de cult se mai găsește un desen cu un alt călăreţ, mult mai şters.

Legenda locului spune că schitul ar fi fost ctitorit de Negru Vodă, în timpul năvălirilor tătare din secolul al XIV-lea, însă arheologii au găsit urme mult mai vechi – o cetate de pămînt hallstatiană, precum şi un mormânt de incineraţie trac. Revenind la desen, acesta este asimilat reprezentărilor de tip “Călăreţul trac”, extrem de răspândite la nordul şi la sudul Dunării, a declarat, pentru Adevărul, Cristian Cocea, directorul Direcţiei Judeţene Argeş pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu.

Poporul trac are originea cu mult înaintea primului mileniu î.Hr., și ocupa un teritoriu care se întindea de la Marea Adriatică până la Marea Baltică. Potrivit datelor istorice, la acea vreme, tracii ar fi avut o interdicție în ceea ce priveşte reprezentările grafice și scrisul. Drept urmare, desenul este din imediata perioadă după Hristos și reprezintă un zeu al vegetaţiei, asociat reînvierii naturii, luminii solare şi practicilor agricole.

Așa arată desenul vechi de 2.000 de ani

Foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Ce este o rachetă balistică intercontinentală? Cât de aproape lovește de țintă?
Astăzi, Rusia a dus războiul într-o fază nouă după ce a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei, fiind prima de acest gen de la începutul conflictului, din urmă cu... citește tot
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
Ce sunt cotele de gen? Cum funcționează „cotele de gen”?
În spațiul public, în preajma alegerilor prezidențiale, se tot vorbește despre „cotele de gen”. Se pleacă de la premisa că în anumite domenii, femeilor nu li se dau aceleași șanse ca... citește tot
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Cum arată vila din Estoril, unde Carol al II-lea și-a trăit ultimii ani? Cine a moștenit-o?
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia sa a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu l-au vrut... citește tot