Unde se investesc cele mai multe fonduri europene în România?

de: Bogdan Andu
09 01. 2023
fonduri europene

România a intrat în Uniunea Europeană în 2007. Încă de atunci, statul s-a dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene accesate de către instituții private sau de stat. După 16 ani de la aderare, redactorii Shtiu.ro vă arată ce județ reușește să atragă cele mai multe fonduri europene și să modernizeze comunitatea.

Cum poți accesa fonduri europene?

Fondurile europene reprezintă cel mai sigur și rapid mod prin care o afacere poate să apară la suprafață sau să se dezvolte. Românii au prins încredere în autoritățile de la Bruxelles, astfel că an de an, mii de români reușesc să-și îndeplinească visele antreprenoriale.

Cu toate că nu este ușor să primești finanțare, ideile ingenioase și planurile bine stabilite reprezintă pietrele pe care România s-a dezvoltat. Astfel că, pentru a accesa fonduri europene, o persoană are nevoie de:

  • Identificarea investiției. Trebuie făcut un plan de afaceri prin care să realizăm cât de concrete sunt ideile despre viitorul afacerii. Creionarea unei strategii de investiții pe termen lung și o viziune despre locul în care s-ar încadra afacerea în programele de finanțare europeană;
  • Pregătirea dosarului. După ce s-a stabilit un plan de afaceri, trebuie întocmit un proiect. Cel mai ușor mod de realizare a proiectului este de a apela la o firmă de specialitate. Trebuie studiat „Ghidul solicitantului”, în care apar criteriile de eligibilitate a investiției;
  • Depunerea proiectului. Dosarul proiectului trebuie depus la Autoritatea de Management/Organismul Intermediar al programului. Cineva se va ocupa de evaluarea financiară a dosarului și va semna sau respinge, în funcție de cât de corect a fost făcut planul;
  • Implementarea proiectului. La final, trebuie depusă o cerere de rambursare la autoritatea indicată. În termen de 80 de zile de la depunerea cererii de rambursare se vor obține fondurile europene.

Ce loc din România investește cele mai multe fonduri?

Conform autorităților, campionul din punct de vedere am absorbției de fonduri europene este județul Cluj Napoca. În perioada planului 2014-2020, orașul Cluj a reușit să primească fonduri de peste 230 milioane de euro, dintre care peste 130 au fost deja cheltuite. Întregul județ a reușit să semneze peste 507 contracte, cu o valoare de peste 6.5 miliarde de euro.

Cu banii respectivi, municipalitatea a reușit să achiziționeze infrastructură mobilă nouă pentru cetățeni. Astfel că peste 100 tramvaie, troleibuze sau autobuze electrice au fost achiziționate. Mai multe instituții de învățământ au fost construite și modernizate.

La coada clasamentului se află județul Teleorman, în care au fost semnate doar 72 de contracte, cu o sumă de 10 ori mai mică decât cei din Cluj.

Foto: EVZ.ro