Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre cei mai importanți oameni din istoria Țărilor Române. Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Acesta a fost ales ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859. Totuși, ce s-a întâmplat cu urmașii domnitorului?
Alexandru Ioan Cuza nu a avut copii cu soţia sa, Elena Cuza, dar a avut doi fii cu amanta Maria Obrenovici, pe Alexandru şi Dimitrie. Elena Cuza a acceptat cu demnitate să îi înfieze pe cei doi băieți şi s-a ocupat ulterior de educaţia lor ca și cum ar fi fost proprii copii.
Dimitrie Cuza era un copil foarte promițător. Acesta a urmat studiile în Paris, capitala Franței și la finalizarea qcestora s-a întors și s-a stabilit la Palatul Ruginoasa, alături de Elena Cuza şi fratele lui, Alexandru. Se spune că Dimitrie Cuza s-a îndrăgostit de una dintre slujnicele de la palat și cei doi trăiau o poveste de dragoste interzisă. Când relația a fost descoperită de Elena Cuza, slujnica a fost alungată din palat. De supărare, Dimitrie a ales să-și pună capăt zilelor. În anul 1888, tânărul a fost găsit împuşcat în cap în camera sa din Palatul Ruginoasa.
Alexandru Cuza, fiul cel mare al domnitorului, s-a căsătorit cu Maria Moruzzi. Din păcate, acesta nu a apucat să se bucure de familia nou întemeiată întrucât a murit în anul 1889 din pricina unei boli la inimă. Băiatul a suferit un infarct chiar când se afla în luna de miere, în Spania, la Madrid. Avea numai 23 de ani.
Niciunul dintre copiii lui Cuza nu a avut urmași. Totuși, există descendenți ai familiei, de pe linia unui nepot controversat al Domnitorului.
Unul dintre descendenții Cuzeștilor este Michaela Dumitrescu. Ea trăiește de mai mulți ani în Elveția.
„Seniorul dintre noi, urmașii familiei Cuza, este Constantin Cuza. El este stabilit în Germania, în Dusseldorf. Are 82 de ani. Până acum câțiva ani, cel mai în vârstă înaintaș era în România. Era vorba de Rodica Doican. Ea avea aproape 100 de ani atunci când a murit într-un apartament din zona centrală a Capitalei”, mărturisea anul trecut Michaela Dumitrescu pentru romania.europalibera.org, cu o zi înaintea aniversării a 164 de ani de la Unirea Principatelor din 1859.
Michaela Dumitrescu este urmașa lui Alexandru Constantin Cuza (născut în 1857, avea deci doi ani la Mica Unire). Acesta a fost fiul avocatului Constantin Gh. Cuza și a Sevastiei Coroi, fiică a postelnicului Ioniță Coroi.
Constantin Gh Cuza și domnitorul Micii Uniri au fost veri, așa că fiul primului (Alexandru Constantin Cuza) a fost nepotul lui Alexandru Ioan Cuza. Complicat? Un pic. Alexandru Constantin Cuza a rămas cunoscut pentru naționalismul, xenofobia și susținerea mișcării legionare în perioada interbelică. Acesta este considerat ca fiind un „părinte” al antisemitismului în politica românească.
Un alt descendent al familiei, conform hărții genealogice a Michaelei Dumitrescu, Cuza este Bogdan, un strănepot al domnitorului, care are afaceri în Ardeal.
Este foarte mândru că este urmașul lui Cuza (de la unchiul Domnitorului, Gheorghe Cuza) și cere în multe ocazii să i se spună Principele Bogdan Cuza. El trăiește de ani buni prin Ardeal și Germania unde are anumite afaceri.
„Sunt recunoscător că port acest nume, dar vreau să subliniez și datoria de onoare pe care mi-o impune faptul că port numele marelui om care a fost Cuza”, spunea acesta într-o vizită în România din urmă cu un deceniu.
Bogdan Cuza are apariții dese în presa din România. „Faptul că port acest nume este o mare responsabilitate. Nu persoana fizică ce poartă acest nume este onorată, dar numele reprezintă o instituție. De multe ori, acest nume este o povară. Nu am un merit deosebit că port acest nume, dar am și responsabilitatea de a nu face de râs acest nume”, a declarat Bogdan Cuza făcând referire la numele nobil pe care-l poartă.