Cu toții am observat că unghiile de la mâini cresc întotdeauna mai repede decât cele de la picioare. Dar, oare, câți dintre noi ne-am pus întrebarea care este explicația acestui mecanism biologic al organismului omului?
Această diferență a fost descoperită cu mai bine de un secol în urmă, însă doar în ultimii ani s-au efectuat cercetări pentru a se putea afla cauzele.
Concret, unghiile de la mâini au un ritm de creștere de patru ori mai mare comparativ cu cele de la picioare. Interesant este că unghiile degetelor mai lungi cresc mai rapid decât cele de pe degetele mai scurte.
În cazul persoanelor dreptace, unghia degetului mijlociu de la mâna dreaptă crește mai repede decât corespondentul de la mâna stângă. La stângaci, unghia degetului mijlociu de la mâna stângă va crește cel mai repede.
De ce este diferit ritmul de creștere al unghiilor?
O primă concluzie la care s-a ajuns a fost că unghiile de la mâini se tocesc relativ rapid și, implicit, cresc mai repede datorită folosirii aproape neîncetată a palmelor și a degetelor. Practic, noi folosim mai des mâinile decât picioarele în activitățile cotidiene precum munca fizică, lucrul la calculator, „butonarea” telefonului mobil, mâncatul sau spălatul pe mâini.
O altă explicație ar fi faptul că unghiile de la mâini se află mult mai aproape de inimă, iar creșterea lor mai rapidă ar fi stimulată de fluxul sanguin care transportă substanţe nutritive spre țesuturi. În particular, în cazul bărbaţilor, se pare că unghiile cresc mai repede decât la femei, excepţie făcând femeile însărcinate. Totodtă, s-a observat şi faptul că unghiile au un ritm mai rapid de creştere pe timpul verii, acest lucru având legătură cu o mai bună absorbţie a vitaminei D.
Mai mult decât atât, omul de știință american William Bean a realizat un studiu amănunțit pe unghiile de la mâinile sale. Începând de la vârsta de 32 de ani, el a monitorizat timp de 20 de ani creșterea unghiilor, marcându-le cu liniuțe în prima zi a fiecărei luni.
Bean a constatat că rata de creștere a scăzut pe măsură ce înainta în vârstă. Concluzia lui a fost că atât fluxul sanguin, cât şi metabolismul sunt strâns legate de îmbătrânirea fiziologică a organismului uman şi de creşterea unghiilor.
Cercetătorii mai spun că ritmul mai scăzut de creștere a unghiilor de la picioare este determinată de purtarea încălțămintei. Aceasta are rolul de a proteja nu doar piciorul propriu-zis, ci și unghiile care, nemaifiind tocite ca urmare a mersului cu piciorul gol, au căpătat în timp un ritm mai lent de creștere decât cel al unghiilor de la mâini.
Foto: Pexels.com