Vrei să te înțelegi cu cineva în țigănește? Uite cele mai uzuale cuvinte în țigănește
Limba romani sau țigănească este foarte întâlnită la noi în țară, unde există un număr mare de persoane al acestei etnii. Potrivit datelor oficiale, la nivel european sunt aproximativ 12 milioane de rromi, iar în România sunt peste 600.000. Despre limba și cultura acestora din trecut nu se știu foarte multe, având în vedere că nu au rămas texte scrise, iar totul a fost transmis prin viu grai din generație în generație.
Potrivit istoricilor, limba țigănească face parte din limbile indo-ariene și este înrudită cu bengali, kașmiri, hindi, gujarati, marathi sau punjabi. În funcție de neamul din care se trage limba romani are mai multe dialecte, precum: căldărăresc, ursăresc, carpatic sau spoitoresc. Trebuie precizat că pentru fiecare din cele patru dialecte există mai multe subdiviziuni.
Nu multă lume știe însă mai multe cuvinte din limba română sunt preluate din cea țigănească. De exemplu „baftă” provine de la țigănescul „baht”, care înseamnă noroc sau șansă; „gagiu” vine de la „gageo”, adică nerrom; „a hali” înseamnă a mânca și provine de la „hal”; „lovele” semnifică bani și vine de la „love”. O parte dintre aceste cuvinte au intrat în limbajul uzual al diferitelor categorii sociale, iar exemplele pot continua. Limba țigănească sau romani are la bază limba latină, însă are și câteva caractere speciale.
Iată câteva expresii în țigănește
- Patradi bahtale! – Paşte Fericit!
- Dobroituca – Bună ziua.
- Socares? – Ce mai faci?
- Socares prala? – Ce faci frate?
- Sohalean? – Ce ai mâncat?
- Ciplecealma tuta – Nu pot să te sufăr
- Mai bes hatan – Stai puţin.
- Te trais but! – La mulţi ani!
Cuvinte în limba țigănească sau romani
- deshalo – zace
- Devla – Dumnezeu
- te bengav – să înnebunesc
- ciupidema – pupă-mă
- san shukar – ești frumos
- shukar – frumos, frumoasă
- san – ești
- sosche? – de ce?
- pralo – frate
- cai – unde
- so – ce
- aves – la
- same – avem
- san – ești
- siman – am
- cares – faci
- beshes – stai
- mandea – eu, potrivit bzi.ro.
La noi în țară au fost făcute eforturi pentru a standardiza limba romani și în prezent este folosită oficial în învățământ.
Foto: Wikipedia.org