Vulpea este cel mai mic mamifer din familia Canidae din care mai fac parte lupul, câinele, șacalul, enotul și alte animale. Vicleana patrupedă, despre care cu toții am învățat citind povestea „Ursul păcălit de vulpe”, este o creatură pe cât de drăguță, pe atât de periculoasă pentru tine și pentru casa ta.
În toată lumea există 27 de specii de vulpe. Acestea trăiesc pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, și se simt foarte bine atât în apropierea orașelor, cât și în zonele rurale, în păduri, munți și pajiști.
Dacă te-ai gândit vreodată că știi totul despre vulpe, ei bine află că sunt lucruri pe care cu siguranță nu le știai despre micuța roșcovană.
Curiozități despre vulpi:
Deși fac parte din aceeași familie cu câinii, vulpile se seamănă mai mult cu pisicile. Sunt foarte jucăușe, sunt mai active noaptea, au pupilele verticale care le ajută sa vadă în întuneric, limba aspră și îşi pot retrage ghearele.
Se înmulțesc o dată pe an și pot naște de la unu până la unsprezece pui (media este de șase). La naştere, puii sunt orbi, nu aud și nici nu pot merge singuri până la nouă zile după naștere.
Pentru a vâna, vulpile folosesc câmpul magnetic al Pământului asemenea păsărilor, a rechinilor și a broaștelor țestoase. Interesant este că vulpea a fost prima care a descoperit cum își poate folosi acest simț magnetic pentru a alunga prada sau pentru a o vâna.
Vulpile polare rezistă la temperaturi de până la -70 de grade Celsius. Când au loc schimbările de sezon, blana își schimbă culoarea în maro sau în gri.
Sunt omnivore și mănâncă păianjeni, şoareci, păsări, viermi sau fructe de pădure. Vulpile din apropierea gospodăriilor mănâncă din gunoiul pe care oamenii îl lasă în afara curților, iar surplusul îl ascund într-o groapă.
Încrucișarea dintre o vulpe și un câine dă naștere unui animal denumit Dox.
Vulpile roșii se împerechează doar nu vulpi roșii. De asemenea, acestea rânjesc atunci când le este frică.
Spre deosebire de celelalte mamifere din familia Canidae, vulpea nu este un animal de haită, ci trăiește solitar. Cu excepția perioadei în care își cresc puii în vizuini subterane, vulpile dorm și vânează singure.
Cu toate că sunt micuțe și au o greutate cuprinsă între trei și șapte kilograme, vulpile sunt extrem de rapide, fiind capabile să atingă viteze de până la 70 km/h.
Pot sări un metru în aer și folosesc o tehnică de săritură interesantă. Ele se ghemuiesc pentru a se camufla, iar apoi, cu ajutorul picioarelor din spate, sar cu o forță foarte mare și aterizează deasupra prăzii.
Vulpile își marchează teritoriul asemenea câinilor. Mai mult decât atât, femela folosește materiile fecale pentru a semnala că sunt gata să se împerecheze.
Charles Darwin, cel mai celebru naturalist britanic și creatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor, a găsit o vulpe cenușie în America de Sud și a denumit-o vulpea lui Darwin. Aceasta este o specie pe cale de dispariție și poate fi găsită doar în două locuri din Chile.
Vulpile pot produce până la 40 de sunete diferite. Între acestea se numără și sunetul denumit Gekkering pe care vulpile roșii îl emit atunci când se luptă între ele. Acest cuvânt a fost inventat de zoologul scoțian David McDonald în 1970 și este o versiune onomatopoetică a verbului german gekkern.
Oamenii de știință cred că oamenii au avut legătură cu vulpea înainte de a avea cu câinii. Nu demult, în Iordania au fost descoperite rămășițe ale unui bărbat și vulpea lui de companie despre care se crede că ar avea o vechime de 16.500 de ani.
În limba japoneză, cuvântul care definește vulpea este Kitsue. Aceste mamifere sunt des întâlnite în folclorul nipon, iar legendele spun că vulpile sunt niște ființe inteligente care posedă abilități magice car se dezvoltă odată cu înaintarea în vârstă.
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot
Unul dintre cele mai celebre filme din toate timpurile este, cu siguranță, „Singur acasă”. În ciuda faptului că a apărut în urmă cu 35 de ani, filmul este în continuare unul dintre cele... citește tot
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot