În cursul anului 2024, românii se pot bucura de 17 zile libere oficiale, cu două mai multe decât în 2023. Cu toate acestea, vestea bună este însoțită și de o notă de dezamăgire, deoarece unele dintre aceste zile de odihnă vor pica în weekend. Cu toate acestea, Guvernul a venit în întâmpinarea bugetarilor cu încă trei zile libere, oferindu-le „punți” pentru a crea trei minivacanțe. În rândurile de mai jos veți vedea care sunt zilele libere în 2024, câte dintre ele vor fi în timpul săptămânii și cum vor putea angajații să profite la maxim de aceste oportunități de relaxare.
Zilele libere reprezintă momente de bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru adulți, fiindcă se ia o pauză de la obligațiile școlare și profesionale, dar aceste zile oferă și ocazia de a petrece timp de calitate cu cei dragi sau de a se bucura de o odihnă binemeritată.
Comparativ cu cele 15 zile libere oficiale din 2023, anul 2024 aduce cu sine două zile suplimentare de relaxare: 6 ianuarie și 7 ianuarie, care coincid cu sărbătorile religioase Boboteaza și Sfântul Ion. Cu toate acestea, există și o mică umbră asupra zilelor libere oficiale din anul în curs, deoarece unele dintre ele vor cădea în weekend.
Conform unei decizii adoptate de guvern în 21 decembrie, bugetarii vor avea 3 zile libere în plus față de restul angajaților din economie, care vor avea 17 zile libere în 2024.
Zilele libere legale se aplică tuturor românilor, însă pentru angajații din sectorul bugetar Guvernul decide dacă acordă zile suplimentare libere pentru a face punte între o sărbătoare legală și un weekend.
Iată care sunt zilele libere oficiale în anul 2024:
Într-o mișcare de generozitate către bugetari, la 21 decembrie 2023, Guvernul a decis că zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 vor fi declarate zile libere. Aceasta va crea trei minivacanțe pentru angajații la stat, iar zilele libere adiționale vor fi compensate prin prelungirea programului de lucru în alte zile.
„Cincizeci de săptămâni de suferință pentru două săptămâni de vacanță” (Arthur Miller)
Pe lângă aceste date, cadrele didactice vor beneficia de încă două zile libere legale. Conform Contractului Colectiv de Muncă pentru învățământul preuniversitar, profesorii vor avea liber și în a treia zi de Paște, precum și pe 5 octombrie, în ziua în care este sărbătorită Ziua Mondială a Educației. De asemenea, pentru cele trei sărbători religioase anuale, recunoscute oficial ca atare, cadrele didactice ale altor culte religioase decât cele creștine vor beneficia de câte două zile libere.
Trebuie precizat că angajații din România mai pot beneficia și de alte zile libere pentru anumite situații speciale după cum urmează:
Trebuie menționat faptul că dacă aceste situații speciale au loc în timpul concediului de odihnă, acesta se suspendă și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.
Astfel, anul 2024 se anunță a fi un an bogat în oportunități de relaxare și odihnă, atât pentru angajații din sectorul public, cât și pentru cadrele didactice. Este un prilej pentru români să își planifice cu atenție aceste zile libere, pentru a le transforma în experiențe memorabile alături de cei dragi sau pentru a se bucura de timpul petrecut în liniște fără obligații profesionale.
Foto: Depositphotos.com